1983

Aştı, Reşat Nuri
Kozandağı, Mehmet

Merinos koçlarının sperması değişik oranlarda gliserol içeren Sodyum Sitrat-Glikoz-Yumurta sarısı sulandırıcısı ile sulandırılıp sıvı azotla donduruldu. Dondurulan ejekülatlarda dondurma işleminin değişik evrelerinde spermatozoon motilitesi ve akrozom bozuklukları oranları saptandı . Spermatozoon motilitesinin özellikle dondurma evresinden sonra önemli ölçüde düştüğü, akrozom bozukluklarında ise gliserolizasyon evresinden sonra önemli artışlar oluştuğu gözlendi. Sulandırıcıya katılan değişik gliserol oranları arasında gerek motilite gerek akrozom morfol ojisi bakımından önemli bir fark bulunmamakla birlikte, sulandırıcıya % 5 oranında gliserol katmanın daha iyi sonuç verdiği saptandı.
Der Merino-Schafbocksamen wurde mit versehiedenen Verhaltnisse Glycerin enthaltene Citrate-Glycose-Eidotter Verdünner verdünnt und in flüssigem Stickstoff eingefroren. Beim Prozess der Tiefgefrierung wurde die Prozentsatze an die Motilitat und Akrosomschadigung der Samenzellen festgestellt. Es wurde bestimmt, dass die Motilitat nach der Einfrierung fallt und die Akrosomschadigungen nach der Glycerolization ansteig. Zwischen der verschiedenen Glycerinkonzentrationen im Verdünner konnte kein Unterschied sowohl bei der Motilitat als auch Akrosommorphologie gefunden werden. Nach Zugabe von % 5 GIycerine im Verdünner zeigte bessere Ergebnisse an beiden Untersuchungsparameter als anderen.

Gliserolün dondurma işlemi, Koç spermatozoon, Akrozom morfolojisi, Akrosommorphologie des schafbocksperm

Gökçen, H. vd. (1983). "Sulandırıcıya değişik oranlarda katılan gliserolün dondurma işleminin çeşitli evrelerinde koç spermatozoon'larının motilitesi ve akrozom morfolojisi üzerine etkisi". Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 2(1), 59-64.