2023-07-25

Gürvardar, Hakan

Bursa Uludağ Üniversitesi

Plastik ürünler çok fazla miktarlarda kullanılmaktadır. Ancak plastiklerin çok uzun yıllardoğada bozunmaması, bu malzemelerin çevresel kirlilik oluşturmasına sebep olmaktadır.Plastiklerin geri dönüştürülmesi bu kirliliğin azaltılmasında çok önemli bir roloynamaktadır. Plastik atıkların ilk sırasında yüksek yoğunluklu polietilen (HDPE) yeralmaktadır. Bu çalışmada HDPE atıklar çevreden toplanmış ve 2-4 mm boyutlarındagranül oluşturacak şekilde kesilmiştir. Ardından yıkama ve kurutma işlemlerigerçekleştirilmiştir. Granüllerden farklı numaralarda filamentler üretilmiştir.Gerçekleştirilen kopma testleri neticesinde, atık HDPE polimerinden üretilenfilamentlerin kopma dayanımı, saf HDPE polimerinden üretilen filamentlere göre düşükçıkmıştır. Atık HDPE polimerinden üretilen filamentlerin mekanik özellikleriniiyileştirmek için, filamentler pamuk ipliği ile bükülerek hibrit iplikler oluşturulmuştur.Hibrit iplik oluşumu, atık HDPE polimerinden üretilmiş filamentlerin, yüksek dayanımasahip hibrit ipliğin bir bileşeni olmasını sağlamıştır. Genel olarak, bu çalışma, HDPEplastiklerin geri dönüştürülmesinin, plastik atık kirliliğinin azaltılmasına katkıdabulunabilecek yüksek mukavemetli hibrit ipliklerin üretimine yol açabileceğinigöstermektedir.
Plastic products are used in large quantities. However, the fact that plastics do not degradein nature for many years causes environmental pollution of these materials. Recycling ofplastics is very important in reducing this pollution. High-density polyethylene (HDPE)is in the first place of plastic waste. In this study, HDPE wastes were collected from theenvironment and cut to form granules of 2-4 mm in size. Afterwards, washing and dryingprocesses were carried out. Filaments of different yarn counts were produced from thegranules. As a result of the tensile tests, the breaking strength of the filaments producedfrom waste HDPE polymer was lower than the filaments produced from virgin HDPEpolymer. In order to improve the mechanical properties of the filaments produced fromwaste HDPE polymer, hybrid yarns were formed by twisting the filaments with cottonyarn. The hybrid yarn formation made filaments produced from waste HDPE polymer acomponent of the high strength hybrid yarn. Overall, this study shows that recycling ofHDPE plastics can lead to the production of high strength hybrid yarns, which cancontribute to reducing plastic waste pollution.

HDPE, Filament, Atık plastik, Waste plastic

Gürvardar, H. (2023). Atık yüksek yoğunluklu polietilen plastiklerden filament üretimi, hibrit iplik oluşturulması ve ipliklerin mekanik özelliklerinin incelenmesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.