4236 İlk başvuru kanser olgusunun deskriptif analizi

1992

Olgu potansiyeli açısından ülkemizin en önde gelen kanser merkezlerinden olan Okmeydanı Hastanesi Onkoloji ve Nükleer Tıp Merkezine 1988 yılı içinde histopatolojik tanısı konularak ilk başvurusu yapılan 4236 kanser olgusu çalışma kapsamına alınarak olguların deskriptif analizi yapılmıştır. Olguların % 61.4'ünü erkek olgular, % 38 6'sını kadın olgular oluşmaktadırlar. Yaş gruplarına göre dağılım incelendiğinde tüm olgular, erkek olgular ve kadın olgularda 51-60 yaş grubunda pikler gözlenmiştir. Bu oran tüm olgular için % 30.6, erkek olgular için % 32.5 ve kadın olgular için % 28 olarak bulunmuştur. Olguların tanılarına göre ayrımına bakıldığında tüm olgular için ilk sırayı akciğer kanserlerinin aldığı görüldü (% 18). Akciğer kanserlerini sırasıyla sindirim sistemi kanserleri (% 13), meme kanserleri (% 12), jinekolojik kanserler (% 7.5), kalın ve lenf sistemi kanserleri (% 7) ve beyin ve sinir sistemi tümörleri (% 6.5) izlemektedir. Erkek olgularda yine akciğer kanserleri ilk sırada görülmektedir (% 27.3). Kadın olgularda ise ilk iki sırayı meme kanserleri (% 31.1) ve jinekolojik kanserler (% 19. 3) almıştır. Her iki cinste de görülebilen kanserler değerlendirildiğinde meme kanseri, tiroid kanserleri ve malign melanomlar dışında tüm kanser türlerinde erkek olguların daha fazla olduğu saptandı. Tüm kanser olgular dikkate alındığında erkek kadın oranı 1.6/1 idi.
4236 new cancer cases, who were admitted to tlıe Center of Oncolog & Nuclear Medicine, Okmeydanı Hospital, Istanbul, with confined histopathological diagnosis bı 1988 were analyzed retrospectively. Majority of the cases were male (61.4 %). In age distribution, peaks were observed in 51-60 years age group. It was 30.6 % for all cases, 32.5 % and 28 %for male and female cases, respectively. Lung cancer was the most common cancer (18 %) in all patients. Gastrointestinal tract cancers ( 13 % ), breast cancer (12 %), gynecological cancers (7.5 %), hema· tologic and lıatic system cancers (7 %) and brain and nervous system cancers (6.5 %) were following the lung cancer. While lung cancer was the most common cancer type seen in male cases (27.3 %), breasi (31.1 %) and gynecological cancers (19.3 %) were the most encountered cancer types in females. In cancer types, which may be seen both in males and females, male/female ratio was greater than 1 in all but four cases. Breast cancer, thyroid cancer and malignant melanoma were more common in females. Overall malelfemale ratio was 1.6/1.

Bu çalışma, Mayıs 1989'da İstanbul'da düzenlenen 8. Ulusal Konser Kongresinde bildiri olarak sunulmuştur.

Kanser, Deskriptif analiz, Jinekolojik kanser, Cancer phenomenon, Descriptive analysis, Gynecological cancer

Engin, K. (1992). ''4236 İlk başvuru kanser olgusunun deskriptif analizi''. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 19(2), 183-192.