Halk sağlığında yapay zekanın kullanımı

2021-04-08

Alıcılar, Halit Emin
Çöl, Meltem

Bursa Uludağ Üniversitesi

Teknolojik gelişmelerin sağlık sektörüne her geçen gün daha fazla dahil olmasıyla tıp alanında yapay zekaya verilen önem de giderek artmaktadır. Son dönemde yaşanan gelişmeler tüm alanlarda olduğu gibi Halk Sağlığında da umut ve heyecan vericidir. Geleceğe yönelik olarak yapay zekanın uygulama olanakları ve özellikle büyük verinin potansiyeli oldukça büyüktür. Halk Sağlığında yapay zeka uygulamaları için sürveyans sistemleri, epidemiyolojik analizler, sağlık risklerinin saptanması, hastalıkların erken tanısı, salgın yönetimi ve aşı çalışmaları gibi birçok kullanım alanı bulunmaktadır. Bunun yanında yapay zekanın modern tıbba entegre edilmesinin bazı potansiyel olumsuz sonuçları da mevcuttur. Bu derlemenin amacı, yapay zeka kavramı hakkında bilgi vererek çeşitli uygulama örnekleri üzerinden Halk Sağlığında yapay zekanın kullanım alanlarını, potansiyel faydalarını ve geliştirilmesi gereken yönlerini değerlendirmektir.
With the increasing inclusion of technological developments in the health sector, the importance given to artificial intelligence in the field of medicine is increasing. Recent developments are hopeful and exciting in Public Health as in all fields. For the future, the application possibilities of artificial intelligence and especially the potential of big data are quite high. There are many uses for artificial intelligence applications in Public Health such as surveillance systems, epidemiological analysis, determination of health risks, early diagnosis of diseases, epidemic management and vaccine studies. Besides, there are some potential negative consequences of integrating artificial intelligence into modern medicine. The aim of this review is to give information about the concept of artificial intelligence, and to evaluate the uses, potential benefits and aspects that need improvement of artificial intelligence in Public Health through various application examples.

Halk sağlığı, Yapay zeka, Büyük veri, Public health, Artificial intelligence, Big data

Alıcılar, H. E. ve Çöl, M. (2021). ''Halk sağlığında yapay zekanın kullanımı''. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 47(1), 151-158.