Yücel, Nevra

Bursa Uludağ Üniversitesi

Bu çalışmada flavonoidler ve 2,2’-bipiridin türevleri kullanılarak potansiyel biyolojik etkin olabilecek yeni karışık ligand-Cu(II) komplekslerinin sentezi ve yapılarının aydınlatılması amaçlandı. Bu amaçla flavonoid olarak krisin, morin ve narin genin, 2,2’-bipiridin türevleri olarak, 4,4’-dimetil-2,2’-bipiridin ve 5,5’-dimetil-2,2’-bipiridinseçildi. Seçilen bu ligandların bakır(II) iyonu ile oluşturduğu altı adet yeni karışık ligand-Cu(II) kompleksi sentezlendi. Elde edilen komplekslerin yapısal karakterizasyonları elementel analiz, FT-IR spektroskopisi, UV-Vis spektroskopisi, LC/TOF/MS, iletkenlik ve manyetik duyarlılık yöntemleri ile gerçekleştirildi. Yapılan karakterizasyon çalışmalarından elde edilen sonuçlara göre komplekslerdeki flavonoid monoanyonu, 2,2’-bipiridin türevi ve Cu(II) iyonu stokiyometrik oranı 1:1:1olarak belirlendi ve sentezlenen kompleksler için:[Cu(chr)(ClO₄)(4,4'-dmbpy)],[Cu(mrn)(ClO₄)(4,4'-dmbpy)].H₂O,[Cu(nrg)(ClO₄)(4,4'-dmbpy)].H₂O,[Cu(chr)(ClO₄)(5,5'-dmbpy)],[Cu(mrn)(ClO₄)(5,5'-dmbpy)].H₂O,[Cu(nrg)(ClO₄)(5,5'-dmbpy)]. H₂O formülleri belirtildi. Ayrıca sentezlenen komplekslerin termal davranışları eş zamanlı TGA/DSC cihazı ile araştırıldı.
In this study, it was aimed to synthesize and elucidate the structures of new mixed ligand-Cu(II) complexes with potential biological activity using flavonoids and 2,2’- bipyridine derivatives. For this purpose chrysin, morin and naringenin were selected as flavonoids and 4,4’-dimethly-2,2’-bipyridine and 5,5’-dimethly-2,2’-bipyridine were selected as 2,2’-bipyridine derivatives. Six new mixed ligand-Cu(II) complexes formed by these selected ligands with Cu(II) ion were synthesized. Their structural characterizations were performed by elementel analysis, FT-IR spectroscopy, UV-Vis spectroscopy, LC/TOF/MS, conductivity and magnetic susseptibility methods. According to the results obtained from characterization studies, the stochiometric ratio of flavonoid monoanion, 2,2’-bipyridine derivative and Cu(II) ion in the complexes were determined as 1:1:1 and for the synthesized complexes:[Cu(chr)(ClO₄)(4,4'-dmbpy)],[Cu(mrn)(ClO₄)(4,4'-dmbpy)].H₂O,[Cu(nrg)(ClO₄)(4,4'-dmbpy)].H₂O,[Cu(chr)(ClO₄)(5,5'-dmbpy)],[Cu(mrn)(ClO₄)(5,5'-dmbpy)].H₂O,[Cu(nrg)(ClO₄)(5,5'-dmbpy)].H₂O formulas specified. Moreover, the thermal behaviour of the synthesized complexes were investigated with the simultaneous TGA/DSC device.

Krisin, Morin, Naringenin, 4,4’-dimetil-2,2’-bipiridin, 5,5’- dimetil-2,2’-bipiridin, Karışık ligand-Cu(II) kompleksleri, Chrysin, 4,4’-dimethly-2,2’-bipyridine, 5,5’-dimethly-2,2’-bipyridine, Mixed ligand-Cu(II) complexes

Yücel, N. (2023). 2,2’-bipiridin türevleri içeren karışık ligandlı flavonoid-bakır(II) komplekslerinin sentezi ve yapısal karakterizasyonu. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.