Kompozit malzemeler için yüksek performanslı Spectra® liflerinde arabirim kuvvetinin çeşitli kimyasallar etkisinde incelenmesi

Loading...
Thumbnail Image

Date

1994-02-11

Authors

Karahan, Mehmet

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmada Spectra® 900 liflerinin mekanik performansları araştırılmıştır. Spectra liflerinin kimyasal olarak duyarsız olması ve çok pürüzsüz bir yüzeye sahip olmaları, çok zayıf bir lif-matriks arabirimine neden olacak ve kompozit sistemde lifin gerçek performansından yararlanılamayacaktır. Bu nedenle çeşitli kimyasal işlemlerin Spectra® 900 liflerinin epoksi reçine ile arabirim yapışması üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Kimyasal işlemlerin lif mukavemeti üzerindeki etkisini tesbit etmek için çekme testi yapılmıştır. Spectra® 900 liflerinin arabirim yapışması ksilenle yapılan işlemler sonucunda, lif mukavemetinde ciddi bir azalma olmaksızın %53 civarında artırılabilmmiştir.
High strength polyethylene fibers are suitable to be used as a component in the production of high performance, light-weight composite materials. Throughout this work, the mechanical performances of Spectra 900 fibers are examined. Because of their chemical inertness and nonporous surface decreases the chance of a good fibre-matrix interface. This has become the prime reason for us to treat Spectra 900 fibers chemically with four different chemicals to create somewhat porous surface and see the effects of this modification on the interfacial adhesion with the matrix of epoxy and the changes in the final performance of the composite product. The tests carried out to judge the changes in the mechanical performance of the fibre and fibre-matrix composition are tensile testing and pull-out testing respectively.

Description

Keywords

Arayüzler, Kompozit malzemeler, Lifler, Interfaces, Composite materials, Fibers

Citation

Karahan, M. (1994). Kompozit malzemeler için yüksek performanslı Spectra® liflerinde arabirim kuvvetinin çeşitli kimyasallar etkisinde incelenmesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.