Deneysel subaraknoid kanama sonrası sıçan baziler arterinin ultrastrüktürel ve morfometrik incelemesi

Thumbnail Image

Date

1992

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Yoğun klinik ve deneysel çalışmalara karşın subaraknoid kanama sonrası gelişen serebral vazospazmın nedeni bilinmemektedir. Çok sayıda çalışma ile hem otopside insan serebral arterlerinde, hem de deneysel çalışmalarda serebral damarlarda subaraknoin kanama sonrası gelişen morfolojik değişiklikler bildirilmiştir. Vazospazmı ve birlikte görülen morfolojik değişiklikleri incelemek amacıyla,sıçanda otolog taze kanın sisterna magnaya ponksiyonla verilmesi tarzında gerçekleştirilen bir vazospazm modeli geliştirilmiştir. Baziler arter enine kesitleri H. E. ile boyanmış, ışık mikroskobu ile histolojik ve morfometrik yönden analiz edilmiştir. Ayrıca aynı yöntemle deneysel subaraknoid kanama oluşturulan bir grup sıçanda tEM çalışması yapılmıştır. Morfometrik yöntemle elde edilen veriler, deney gruplarında en fazla 3. günde olmak üzere damar duvar kalınlığın¬ da artma ve lümende daralma göstermiş ve sonuç kontrol gruplarına göre anlamlı bulunmuştur (p<0.05). Bu dönemde yapılan tEM incelemesinde subendotelyal bleb oluşumu,endotelin alttaki subendotelyal dokudan ayrılma eğilimi tarzında endotelyum değişiklikleri ve miyonekrotik değişiklikler saptanmıştır. Ayrıca L. elastika interna kalınlaşmış ve kıvrımlanmış bulunmuştur. Elde edilen veriler literatür verileri ışığında değerlendirilmiştir.

Description

Keywords

Arterler, Baziler arter, Hemorajiler, Morfolojik özellikler, Sıçanlar, Arteries, Basilar artery, Hemorrhage, Morphological properties, Rats

Citation

Evren, A. (1992). Deneysel subaraknoid kanama sonrası sıçan baziler arterinin ultrastrüktürel ve morfometrik incelemesi. Yayınlanmamış uzmanlık tezi. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi.