Dokuma makinelerinde arka köprü tasarımı

Loading...
Thumbnail Image

Date

2012

Authors

Çelik, Özge

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmada dokuma makinelerinde kullanılan arka köprü çeşitleri ile ilgili literatür araştırması yapılmış, pozitif arka köprü, negatif arka köprü ve metal plakalı arka köprülerin çalışma prensipleri açıklanmıştır. Pozitif ve negatif arka köprü tipleri için, çözgü salma hareketi ve arka köprü hareketinin çözgü uzaması ve çözgü gerginliği üzerindeki etkisini belirleyen ilişkiler çıkarılmış ve matematiksel denklemler olarak ifade edilmiştir. Bu ilişkiler doğrultusunda, arka köprü parametrelerinin farklı değerlerinin arka köprü performansı üzerindeki etkileri incelenmiş ve sonuçlar karşılaştırmalı olarak tartışılmıştır.
In this study, a literature research is done about backrest roller types which are used in weaving machines. The principles of positive backrest roller, negative backrest roller and metal plaqued backrest roller systems are given. The let off motion and backrest roller's motion's effects on warp extension and warp tension are criticized for positive and negative backrest rollers. And the relations are given as mathematical equations. According to this relations, backrest roller's performance is analysed for different backrest roller's parameters and the results are criticised comperatively.

Description

Keywords

Arka köprü, Negatif arka köprü, Pozitif arka köprü, Arka köprü parametreleri, Arka köprü performansı, Backrest roller, Negative backrest roller, Positive backrest roller, Backrest roller parameters, Backrest roller performance

Citation

Çelik, Ö. (2012). Dokuma makinelerinde arka köprü tasarımı. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.