Hipertansiyon ile viskozite ve osmotik frajilite ilişkisi

Thumbnail Image

Date

1992

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Esansiyel hipertansiyonda, hücre zarında bulunan, Ha -K -ATPaz ve Ca -ATPaz aktivitelerinin azaldığı yapılan çalışmalarla saptanmış, eritrositlerin de bu enzimatik aktiviteden etkilendikleri gösterilmiştir. Eritrositlerin şekli, içerdiği kalsiyum miktarına göre değişmekte, bu da kan viskozitesini ve osmotik frajilitesini etkilemektedir. Biz de yapılan çalışmalar ışığı altında, hipertansiyon ile kan viskozitesi ve osmotik frajilite arasındaki ilişkiyi incelemeyi, ne gibi farklılıklar olduğunu araştırmayı amaçladık. Çalışmamızda, 15 normotansif ve 15 hipertansiften oluşan, yaşlan 24-75 arasında değişen, toplam 30 denek kullanıldı. Deneklerin tamamında sistolik/diastolik kan basıncı ölçüldükten sonra, alman venöz kanda viskozite, hematokrit ve OBmotik frajilite tayin edildi. İki grupta da her parametre için, ortalama değerler ve standart hatalar hesaplanarak, grafikleri çizildi. Çalışmamızın sonucunda, hipertansiflerde normotansiflere göre viskozite değerleri anlamlı şekilde yüksek bulunmuştur. Yine hipertansiflerde, normotansiflerle karşilaştınldığında eritrosit osmotik direncinin azaldığı saptanmıştır. Buna göre, hipertansiyon ile kan viskozitesi ve osmotik frajilite abrasında, eritrositlerin yapısal ve fonksiyonel özelliklerine dayalı belirgin bir ilişki olabileceği sonucuna varılmıştır.

Description

Keywords

Eritrositler, Erythrocytes, Hipertansiyon, Hypertension, Kan viskozitesi, Blood viscosity, Ozmotik kırılganlık, Osmotic fragility, Viskozite, Viscosity

Citation

Salmanlı, B. (1992). Hipertansiyon ile viskozite ve osmotik frajilite ilişkisi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü.