Mekatronik bir sistemin modellenmesi, benzetimi, gerçeklenmesi ve gerçek zamanlı denetimi

Thumbnail Image

Date

2012

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu tez çalışmasında, model-tabanlı tasarım ile mekatronik sistem tasarımı süreçlerini kapsayan örnek bir mekatronik sistem geliştirilmiştir. Nesne Takip Sistemi olarak isimlendirilen bu sistem, belirli bir renge sahip bir nesneyi görme alanı içerisinde algılayabilen, kameranın açısal hareketini denetleyerek nesneyi görüntü içerisinde merkezleyen bir servo sistemdir.Model-tabanlı tasarımın, denetim sistemlerinin tasarımına sağladığı kolaylıklardan faydalanarak, bu sistem için kararlı gömülü algoritmalar geliştirilmiş, hem benzetim ortamında hem de deney düzeneği üzerinde gerçekleştirilmiştir. Geliştirilen sistemin nesne-takibi performansı test edilmiş ve sonuçlar tartışılmıştır. Tez çalışması sonucunda, benzer uygulamalara faydalı olabilecek sonuçlar çıkarılmıştır.
In this thesis, a study case which covers stages of mechatronic system development with model based design was developed.In this thesis, a study case which covers stages of mechatronic system development with model based design was developed.By taking advantage of model-based design, stable embedded algorithms were developed and implemented on both simulation and test bench enviroment. A number of object tracking tests were performed and results were discussed. As a result of this study, facts that could be applicable and are useful for similar systems were presented.

Description

Keywords

Makine ile görme, Görüntü tabanlı görsel servolar, Gömülü denetleyiciler, Hızlı denetim prototipleme, Gerçek-zamanlı sınamalar, Model-tabanlı tasarım, Machine vision, Image-based visual servo, Embedded controllers, Rapid control prototyping, Real-time testing, Model-based design

Citation

Demirkesen, A. (2012). Mekatronik bir sistemin modellenmesi, benzetimi, gerçeklenmesi ve gerçek zamanlı denetimi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.