Neonatal sepsis tedavisinde kullanılan çeşitli antibiotik kombinasyonlarının karşılaştırılması

Thumbnail Image

Date

1989

Authors

Çil, Ergün

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Kliniğimizde daha önce yapılmış bir çalışmada neonatal sepsisli hastalardan üretilen bakterilerin antibiogramlarında Cefotaxime, Ceftriaxone, Amoxycillin + Clavulanic acid ve Amikacin' e karşı duyarlılık oranlarının çok yüksek olduğu belirlenmişti. Daha önce kliniğimizde neonatal sepsis tedavisinde kullanılan Cefazolin + Tobramycin ve yukarıda sözü geçen antibiotiklerin değişik kombinasyonlarının kullanılması ile ölüm oranlarının kar şılaştırılması planlandı. Kliniğimize neonatal sepsis ön tanısı ile yatırılan olgular rastgele örnekleme ile 4 gruba ayrıldı. Bunlara sırasıyla şu antibiotik kombinasyonları başlandı: Grup I: Cefazolin +. Tobramycin, Grup II: Cefotaxime + Amikacin, Grup III: Ceftriaxone +: Amikacin, Grup IV: Amoxycillin + Clavulanic acid + Amikacin. Kan kültüründe üreme görülerek sepsis tanısı kesinleşen 132 olgu çalışmaya alındı. Grup I'de 30, Grup Il'de 41, Grup IlI'de 31 ve Grup IV'de 30 olgu mevcuttu. Yaş, cins, ağırlık ve klinik özellikleri farksız olan bu gruplar ölüm oranı yönünden karşılaştırıldı. Ölüm oranı Grup I'de % 30, Grup Il'de % 19/5, Grup III'de % 9,6 ve Grup IV 'de % 33.3 bulundu. Üçüncü grupta ölüm oranı Grup I ve Grup IV'e göre anlamlı derecede düşük idin Bu bulgularla neonatal sepsis ön tanısı konan olgulara başlangıç antibiotik kombinasyonu olarak Ceftriaxone + Amikacin başlanması ile ölüm oranının belirgin olarak düşürülebileceği sonucuna varıldı.

Description

Keywords

Antibiyotikler, Bebek-yenidoğmuş hastalıkları, Sepsis, İlaç kombinasyonları, Antibiotics, Infant-newborn diseases, Drug combinations

Citation

Çil, E. (1989). Neonatal sepsis tedavisinde kullanılan çeşitli antibiotik kombinasyonlarının karşılaştırılması. Yayınlanmamış uzmanlık tezi. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi.