Dual fazlı çeliklerde ikinci faz martenzit morfolojisinin mekanik özelliklere etkisi

Thumbnail Image

Date

1999-02-15

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmada düşük karbonlu(yaklaşık %0. 1 C) alaşımsız çelikler kullanılmıştır. Deneysel çalışmaların gerektirdiği ölçülerde hazırlanan numuneler üç farklı ısıl işleme tabii tutulmuştur. A grubu numuneler a+y (820°C) bölgesinde 1 saat tutulup suda su verilmiştir (Intercritical annealing). B grubu numuneler y (910°C) bölgesinde 45 dakika tutulup suda su verilmiştir. Daha sonra bu numuneler a+y (820°C) bölgesinde 1 saat tutulduktan sonra suda su verilmiştir (Intermediate quenching). C grubu numuneler ise y (910°C) bölgesinde 40 dakika bekletilerek fırında a+y (820°C) bölgesine soğutulup bu bölgede 40 dakika bekletilip suda su verilmiştir. (Step quenching), a+y bölgesinde su verme ile elde edilen A grubu numunelerde en yüksek çekme değerleri elde edilmiştir. Üç alaşım içinde en düşük süneklik ve kırılma tokluğu değerleri kademeli su verme ile elde edilen C grubu numunelerde gözlendi. Fiberli martenzit yapısına sahip B grubu numunelerde ise en yüksek süneklik ve kırılma tokluğu değerlerine ulaşıldı. En yüksek aşınma direnci ise B grubu alaşımlarda tespit edildi. Bu üç alaşım içerisinde optimum mekanik özellikler fiberli martenzit yapıdaki B grubu alaşımlarda gözlendi.
In this study, plain carbon (approximately 0,1C) steel specimens were used. In order to obtain different martensite morphologies; different heat treatment procedures were applied to experimental specimens. The group A specimens were held in the a+y (820°C) region for 1 hour and then, quenched in water (Intercritical annealing). The group B specimens were held in the y region (910°C) for 45 minutes and quenched in water subsequently. After that, these specimens were held in the a+y (820°C) region for 1 hour and then, quenched in water (Intermediate quenching). However, the group C specimens were held in the y (910°C) region for 40 minutes and then, quenched in water (Step quenching) in the Group A specimens which were obtained by quenching in the a+y region, maximum tensile values were determined. Between the three alloys, minimum ductility and fracture toughness values are observed in the Group C specimens. However, in the Group B specimens which have a fibrous martensitic structure, maximum ductility and fracture toughness values are observed. The maximum wear resistance is determined in the Group B alloys. In these three group alloys, optimum mechanical properties are observed in the Group B alloys which have a fibrous martensitic structure.

Description

Keywords

Dual faz, Kırılma Tokluğu, Morfoloji, Martenzit, Çekme özellikleri, Dual Phase Steels, Tensile Properties, Martensite, Morphology, Fracture Toughness

Citation

Ula, M. (1999). Dual fazlı çeliklerde ikinci faz martenzit morfolojisinin mekanik özelliklere etkisi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.