Bazı geçiş elementlerinin azotun verici olduğu ligandlar ile oluşturduğu komplekslerin incelenmesi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2003-05-08

Authors

Mutlu, Hasene

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmada tetraazasikloalkanlardan olan 1,4,7,10-tetraazasiklododekan (cyclen, [12]aneN4) ve 1,4,8,1 1-tetraazasiklotetradekanın (cyclam, [14]aneN4) protonlanma sabitleri ve bu ligandlar ile bakır(II) ve nikel(II) iyonlarının oluşturduğu ML2+ türü koordinasyon iyonlannın kararlılık sabitleri, 0.1M KC1 iyonik ortamında farklı sıcaklıklarda (25, 35 ve 45±0,1C) potansiyometrik yöntem ile belirlendi ve literatür değerleri ile karşılaştırıldı. Ayrıca spektroskopik yöntem ile oluşan koordinasyon iyonlannın stökiyometrileri ve kararlılık sabitleri 0.1M KC1 iyonik ortamında ve üç farklı sıcaklıkta (25, 35 ve 45±0,1C) belirlendi. Farklı sıcaklıklarda hesaplanan termodinamik kararlılık sabiti değerlerinin l/T' e karşı grafiğinin doğrusal olduğu belirlendi; bu doğrunun eğiminden entalpi değişimi (AH0) ve metal ligand sistemlerinin serbest enerji değişimi (AG°) ve entropi değişimi (AS0) değerleri hesaplandı.
In this study, the protonation constants of tetraazacycloalkanes, that are: 1,4,7,10- tetraazacyclododecane (cyclen,[12]aneN4) and 1,4,8,1 1-tetraazacyclotetradecane (cyclam, [MJaneN/t) and stability constants of ML2+ type coordination ions formed between these ligands and Ni(II), Cu(II) ions were determined for different temperature (25, 35 ve 45±0,1C) in 0.1 M KC1 ionic medium by using potentiometric method. The results obtained were compared with literature values. Stoichiometrics and stability constants of coordination ions formed were also established for three different temperature (25, 35 ve 45±0,1C) in 0.1 M KC1 ionic medium by using spectroscopic method. When thermodynamic stability constants values which were calculated in various temperature, were plotted against l/T, a lineer line was obtained. Enthalpy change (AH0) value was calculated from the slope of line and then free energy change (AG0) and entrophy change (AS0) values were setted.

Description

Keywords

Sulu çözelti, Bakır(II) İyonu, Nikel(II) İyonu, Makrosiklik etki, Protonlanma sabiti, Kararlılık sabiti, Termodinamik parametreler, Aqueous solution, Copper(II) lon, Nickel(II) lon, Macrocyclic effect, Protonation constant, Stability constant, Thermodynamic parameters

Citation

Mutlu, H. (2003). Bazı geçiş elementlerinin azotun verici olduğu ligandlar ile oluşturduğu komplekslerin incelenmesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.