Nonproliferatif diabetik retinopatide laser tedavisi

Thumbnail Image

Date

1993

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Diabetik makûla ödemi, diabetik, retinopatide en sık görme kaybı nedenidir. Bu sorunun tedavisinde kullanılan lazer fotokoagülasyon (FK) tekniğinin hastalığın prognozunu ne ölçüde etkilediğini anlamak, argon yeşil (514 nm),dye laser (590 nm) ve argon yeşil+dye lazer olmak üzere üç lazer protokolü arasında tedavi sonucu açısından fark olup olmadığını anlamak, lazer tedavisinin merkezi görme fonksiyonlarına olan etkisini ortaya çıkarmak amacıyla prospektif ancak randomize olmayan bir çalışma yapılmıştır. 19 "u kadın 12 erkek toplam 31 vakanın 49 gözü çalışma kapsamına alınmış, bunların 35' inde argon yeşil-72- (% 71.4), 9%una dye+green ( % 18.4), 5' ine dye lazer ( % 10.2) tedavisi, 36 göze fokal ( % 73.5), 1 göze grid ( % 2), 12 göze fokal+grid fotokoagülasyon (% 24.5) olacak şekilde uygulanmıştır. Gözler, ortalama 32.5 ay takip edilmişlerdir. Lazer fotokoagülasyonunun uzak ya da yakın görmeyi artırmak ya da stabilize etmek, makûl a ödemini azaltmak açısından faydalı olduğunu, diabetik maküla ödeminin ve lazer fotokoagülasyonunun parasantral skotomlara yol açabileceğini tespit ettik. Sonuçta, tedavi seçim kriterlerine uygun olguların Laser FK ile tedavilerinin görsel prognozu olumlu yönde etkilediği ve bu olgulara tedavi etkileri ve yan etkilerinin de anlatılarak önerilmesi gerektiği kanısına varılmıştır.

Description

Keywords

Diabetik retinopati, Işınla koagülasyon, Lazerler, Makula ödemi-kistoid, Diabetic retinopathy, Light coagulation, Lasers, Macular edema-cystoid

Citation

Doğru, M. (1993). Nonproliferatif diabetik retinopatide laser tedavisi. Yayınlanmamış uzmanlık tezi. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi.