MoS2 / Polyester kompozit malzemesinin çeşitli oranlarda üretilmesi ve bu kompozisyonlara bağlı olarak belirli bir sistemde aşınma mukavemeti ve sürtünme katsayısı değişiminin belirlenmesi

Loading...
Thumbnail Image

Date

1989-03-16

Authors

Demirci, Mehmet

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Genel olarak polyteser reçineleri, iyi bağlayıcı özelliğe sahiptirler. Bunun yanında, aşınma özellikleri metallere ve seramiklere nazaran çoğu zaman teknik ihtiyaçlara cevap verecek nitelikte değildirler. Molibden di sülfit (MoS2) iyi bir katı yağlayıcıdır. Cam ise iyi aşınma ve sürtünme özellikleri gösterdiğinden "Polyester reçinesi - kısa cam elyafı - MoS2 " kompozitinde bu özelliklerden faydalanılmak istenmiştir. Belirli oranlardaki polyester reçinesi / cam elyafı / MoS2 karışımları, aşınma ve sürtünme deneylerine tabi tutuldu. Ayrıca çekme ve çentik darbe davranışları da test edildi. Artan cam elyafı oranları ile aşınma davranışlarında büyük oranda iyileşme görüldü. Sürtünme davranışlarında da MoS2, oranının artmasıyla iyileşme sağlandı. Çekme mukavemeti ile her iki komponentin de yüzde oranları arasında uygun bir ilişki bulunamadı. Çentik darbe mukavemetinde ise artan cam elyafı oranıyla bir iyileşme görüldü.
In this study, composite materials are introduced in general and fiber strenghtened composit materials, especially glass fiber - polyester resin composites, are discused in detail. In experimentals, predetermined percentages of Polyester resin - Short glass fiber - Molibden di sülfit (MoS2 ) mixtures are prepared and then subjected to tensile and impact tests besides wear and friction tests. It is observed that increasing percentage of glass fiber gives better wear behaviour. While increasing percentage of MoS2 improves friction characteristics. An appropriate relation between persentage of components and tensile strenght is not obtained. However, strenght of impact gets to be a little better with increasing percentage of glass fibre.

Description

Keywords

Polyester, Aşınma mukavemeti, Abrasion strength, Sürtünme katsayısı, Friction coefficient

Citation

Demirci, M. (1989). MoS2/Polyester kompozit malzemesinin çeşitli oranlarda üretilmesi ve bu kompozisyonlara bağlı olarak belirli bir sistemde aşınma mukavemeti ve sürtünme katsayısı değişiminin belirlenmesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.