Publication:
Kronik hemodiyaliz olgularında antioksidan Vitamin C'nin farklı dozlarda kullanımının renal anemi ve lipid metabolizmasına etkisi

Thumbnail Image

Date

Organizational Units

Authors

Authors

Ersoy, Alparslan

Advisor

Language

Publisher:

Uludağ Üniversitesi

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Abstract

Bu çalışma, Uludağ üniversitesi Tıp Fakültesi îç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Nefroloji Bilim Dalı Hemodiyaliz ünitesinde son dönem böbrek yetmezliği ] tanısı ile kronik hemodiyaliz tedavisi alan stabil 55 hastada yapılmıştır. Askorbik asidin renal anemi üzerine olan etkisi araştırılmıştır. Hastalar yaş, cins ve diyaliz saati uygun dört gruba ayrılmıştır. Grupların üçüne 100, 1 1000 ve 2000 mg/gün vitamin C tedavisi 3 ay süreyle uygulanmıştır. Kontrol grubuna ise vitamin C verilmemiştir. Hastalarda tedavi öncesi ve tedavinin 1., |2. ve 3. ayı sonunda hemoglobin, hematokrit, eritrosit, ferritin, protrombin zamanı, üre, kreatinin, sodyum, potasyum, klor, kalsiyum ve fosfor ayrıca tedavi öncesi ve 3. aym sonunda T-kolesterol, HDL-kolesterol, trigliserid, apoprotein Al, B ve lipoprotein(a) düzeylerine bakılmıştır. Sonuç olarak, vitamin C kullanımının hemodiyaliz hastalarında renal anemide düzelmeye neden olmadığı, serum ferritin, protrombin zamanı, üre, teatinin, sodyum, potasyum, klorür, kalsiyum, fosfor, T-kolesterol, HDL- Içolesterol, trigliserid, apoprotein Al, B ve lipoprotein(a) düzeylerini Etkilemediği ve tedavi sırasında ilacın iyi tolere edildiği kanısına varılmıştır.

Description

Source:

Keywords:

Keywords

Anemi, Renal diyaliz, Böbrek yetmezliği-kronik, Askorbik asit, Anemia, Kidney failure-chronic, Lipid peroksidasyonu, Lipid peroxidation, Ascorbic acid, Renal dialysis

Citation

Ersoy, A. (1995). Kronik hemodiyaliz olgularında antioksidan Vitamin C'nin farklı dozlarda kullanımının renal anemi ve lipid metabolizmasına etkisi. Yayınlanmamış uzmanlık tezi. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi.

Endorsement

Review

Supplemented By

Referenced By

4

Views

0

Downloads