Bükme ile şekillendirilen saclarda geri yaylanma davranışının incelenmesi

Thumbnail Image

Date

2006

Authors

Yenice, M. Mustafa

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Sac malzemelerin şekillendirilmesinde karşılaşılan en büyük problemlerden birisi de geri yaylanmadır. Günümüzde, avantajlarından dolayı kullanımı iyice yaygınlaşan geliştirilmiş yüksek mukavemetli saclar için bu problem üzerinde çalışmalar devam etmektedir. Bu çalışmada en sık kullanılan şekillendirme yöntemlerinden birisi olan V-bükme operasyonunda elde edilen deney parçaları için, kalıp ve malzeme değişkenlerine bağlı olarak geri yaylanma davranışı incelenmiştir. Kalıp değişkeni olarak kalıp V açısı, erkek kalıp uç yarıçapı alınmıştır. Deneylerde malzeme değişkeni olarak üç tip sac malzemeden, üç ayrı hadde yönünde numuneler kullanılmıştır.
One of the biggest problem in sheet metal forming is springback. Usage of advanced high strength steels (AHSS) rices gradually because of their advantages but springback problems are higher than other class of sheet metarials so that working on this problem continue. In this study springback behaviour of V-bended parts have been observed. Die V angle and punch radius have been used as a die factor and three types of material and three types of rolling angle have been used as material factor.

Description

Keywords

Geliştirilmiş yüksek mukavemetli saclar, V-bükme, Soğuk şekillendirme, Geri yaylanma, Advanced high strength steels, V-bending, Cold forming, Springback

Citation

Yenice, M. M. (2006). Bükme ile şekillendirilen saclarda geri yaylanma davranışının incelenmesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.