1.2080 (X210Cr12), 1.7225 (42CrMo4) ve Ck45 çeliklerinin yorulma dayanımı açısından optimum ısıl işlem parametrelerinin belirlenmesi

Loading...
Thumbnail Image

Date

1999-04-20

Authors

Başuslu, Okan

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Mühendislik malzemeleri genellikle kullanım esnasında tekrarlanan gerilmeler ve titreşimler altında çalışmaktadırlar. Malzemelerde tekrarlanan gerilmeler ve titreşimlerin meydana getirdiği ve belirli bir sayıda yüklemeden sonra oluşan çatlak veya kırılma ile sonuçlanan işleme yorulma denir. Yorulma olayında malzemenin bir süre sonra gevrek ve önceden habersiz olarak kırılması ekonomik kayıplarla birlikte can kaybına da yol açmaktadır. Bu nedenle makine elemanlarının tasarım aşamasında yorulma mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. Bu çalışmada 1.2080, 1.7225 ve Ck45 çeliklerinin yorulma dayanımı açısından optimum ısıl işlem parametreleri belirlenmeye çalışılmıştır. Bunun için malzemeler sırasıyla normalizasyon, sertleştirme ve temperleme işlemlerine tabi tutulmuş ve çeşitli yükleme değerlerinde yorulma ömürleri araştırılmıştır. Ayrıca mukayese bakımından 1.2080 çeliğinin numuneleri horlanarak aynı parametreler altında deneye tabi tutulmuşlardır.
Engineering materials usually function under repeating stresses and vibrations. The mechanical failure appearing because of repeating stresses and vibrations, and resulting with a crack fracture after a certain number of loadings, is called fatigue. Fatigue can cause brittle fracture and is difficult to notice before the fracture, that is why it can give economical damages and cause death. So, it must be considered during the design of the mechanical components. In this study the purpose is to determine the optimum heat treating parameters for the 1.2080, 1.7225 and Ck45 steels according to the fatigue lives. These metarials have been normalized, hardened and tempered respectively and their fatigue lives have been searched under different loads. In addition, the specimens of 1.2080 steel have been boronized and the test has been applied to these specimens under the same parameters.

Description

Keywords

Yorulma, Yorulma ömrü, Yorulma dayanımı, Metallerde yorulma, Yorulma deneyleri, Fatigue, Fatigue life, Fatigue strength, Material fatigue, Fatigue tests

Citation

Baluslu, O. (1999). 1.2080 (X210Cr12), 1.7225 (42CrMo4) ve Ck45 çeliklerinin yorulma dayanımı açısından optimum ısıl işlem parametrelerinin belirlenmesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.