Polyester dokuma kumaş takviyeli kompozit malzemelerin darbe ve eğilme davranışının incelenmesi

Thumbnail Image

Date

2010-01-13

Authors

İşman, Neşe Yılmaz

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Günümüzde kompozit malzemelerde kullanılan bazı takviye malzemelerinin yüksek mukavemetli olmalarına karşın, maliyetleri yüksek, üretimleri zor ve zaman alıcı olabilmektedir. Bu kısıtlamalardan yola çıkarak bu çalışmada, seri üretimi olan ve ulaşılması kolay polyester dokuma kumaş takviye malzemesi olarak kullanılmıştır. Polyester kumaş vinilester reçine kombinasyonu, el yatırma tekniğine göre gerçekleştirilmiştir. Oluşturulan kompozit malzemenin mekanik özellikleri araştırılmış ve elde edilen sonuçlar, diğer bazı kompozit malzemelerin mekanik özellikleri ile kıyaslanmıştır. Buna göre, yeni malzemenin darbe dayanımının diğer kompozit malzemelerden bazısının darbe dayanımına yakın olduğu, çekme mukavemeti ve modülü ile eğilme mukavemeti ve modülünün düşük olduğu görülmüştür.
Reinforcement materials that are used in composites in specific applications can have higher costs, their productions can be difficult and time-consuming. Based on these limitations, in this work, polyester woven fabric, which is easy to access and has serial production, was used as reinforcement material. Polyester fabric/vinylester resin composites were manufactured by hand lay up method. Mechanical properties of this composite material was investigated and the results were compared with some other composite materials? properties. According to these comparements, it is seen that impact performance of polyester fabric/vinylester composite is nearly equal and in some cases higher, but tensile properties and flexural properties are lower than the other composite materials.

Description

Keywords

Polyester kumaş, Vinil ester reçine, Kompozit malzeme, Polyester fabric, Vinyl ester resin, Composite material

Citation

İşman, N. Y. (2010). Polyester dokuma kumaş takviyeli kompozit malzemelerin darbe ve eğilme davranışının incelenmesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.