Prevalence of ketosis in dairy herds in Marmara, Aegean and Mediterranean regions of Turkey

Loading...
Thumbnail Image

Date

2015-10-12

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Ankara Üniversitesi

Abstract

Increasing energy demands of high-yielding dairy cow in postpartum period results almost always with negative energy balance (NEB). According to the degree of NEB, dairy cows could suffer from clinical or subclinical ketosis. The aim of the presented study was to evaluate the incidence and difference between incidences of clinical and subclinical ketosis in three regions with highest cattle population in Turkey; Marmara, Aegean and Mediterranean regions. Cattle (n = 980) from three regions (2 farms from each region) were selected for the study. Milk yields, management and feeding factors of all farms were similar. Blood samples were collected on days 14-21 and sixth week after calving. Blood beta hydroxybutyric acid (BHBA) and glucose levels were measured. Cows with serum BHBA > 1.2 mmol/l and negative urine ketone test were designated as suffering subclinical ketosis (SCK). Cows with serum BHBA > 1.2 mmol/l, positive urine test and clinical findings such as anorexia, fatigue, depression, constipation and decrease in contractions of rumen were designated as suffering clinical ketosis (CK). Animals without any clinical finding and serum BHBA levels lower than 1.2 mmol/l at the time of sampling were designated as healthy. In Mediterranian region, 12 (3,8%) and 46 (14,8%) of 315; in Aegean region, 24 (7,3%) and 54 (16,6%) of 325, and in Maramara region, 33 (9,7%) and 76 (22,3%) of 340 cows were suffered from CK and SCK respectively in postpartum period. Blood glucose levels of CK cows was lower than SCK cows and blood glucose levels of both types of ketosis were lower than healthy animals in animals from all three regions. The results of the presented study indicate that incidence of CK and SCK is much higher than average incidence rates in other surveys. Especially incidence higher than 20% in Marmara region demonstrates that there are crucial errors in management and feeding in that region.
Postpartum dönemde yüksek süt verimli ineklerde artan enerji gereksinimi neredeyse her zaman negatif enerji dengesi (NED) ile sonuçlanır. NED’nin derecesine göre süt sığırlarında klinik veya subklinik ketozis meydana gelebilir. Sunulan çalışmanın amacı Türkiye’de en çok sığır popülasyonunun bulunduğu üç bölgede; Marmara, Ege ve Akdeniz’de ketozis ve subklinik ketozis insidansı ve insidanslar arasındaki farkı değerlendirmekti. Çalışma için sığırlar (n: 980) üç bölgeden (her bölgeden 2 çiftlik) seçildi. Süt verimleri, yönetim ve beslenme faktörleri bütün çiftliklerde benzerdi. Kan numuneleri postpartum 14-21. günlerde ve 6. haftada alındı. Kan Beta Hidroksi Bütirik Asit (BHBA) ve glukoz seviyeleri ölçüldü. Serum BHBA seviyesi > 1.2 mmol/l ve idrar keton testi negatif olan inekler subklinik ketozis (SKK), serum BHBA > 1.2 mmol/l ve idrar testi pozitif, anoreksi, halsizlik, depresyon, konstipasyon ve rumen kontraksiyonu azalmış olan inekler klinik ketozis (KK) olarak belirlenmiştir. Herhangi bir klinik bulgu göstermeyen ve örnekleme sırasında serum BHBA seviyesi 1.2 mmol/l’den düşük hayvanlar sağlıklı olarak belirlenmiştir. Akdeniz bölgesinde postpartum dönemdeki 315 inekten 12’si (%3,8) ve 46’sı (%14,8); Ege bölgesinde 325 inekten 24’ü (%7,3) ve 54’ü (%16,6) ve Marmara bölgesinde 340 inekten 33 (%9,7) ve 76’sı (%22,3) sırası ile KK ve SKK’li olarak tespit edildi. KK’li ineklerde kan glukoz seviyesi SKK’li ineklerden daha düşüktü ve üç bölgede de her iki tip ketozisli hayvanların kan glukoz seviyesi sağlıklı hayvanlardan daha düşüktü. Sunulan çalışmanın sonuçları göstermektedir ki KK ve SKK insidansı diğer araştırmalardaki ortalama insidanstan daha yüksektir. Özellikle Marmara bölgesinde insidansın % 20’den daha yüksek olması gösteriyor ki bu bölgede önemli beslenme ve yönetim hataları bulunmaktadır.

Description

Keywords

Veterinary sciences, Beta hydroxybutyric acid, Cow, Ketosis, Negative energy balance, Nonesterified fatty-acids, Subclinical ketosis, Beta-hydroxybutyrate, Metabolic predictors, Culling risk, Cows, Cattle, Diseases, Milk, Hyperketonemia, Beta hidroksi bütirik asit, İnek, Ketozis, Negatif enerji dalgası

Citation

Şentürk, S. vd. (2016). "Prevalence of ketosis in dairy herds in Marmara, Aegean and Mediterranean regions of Turkey". Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 63(3), 283-288.