Gebelerde ve oral kontraseptiv kullanan kadınlarda, estradiol düzeyleriyle lipid profilleri arasındaki ilişkilerin incelenmesi

Thumbnail Image

Date

1985

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Seks steroidlerinden birisi olan estradiolün lipid metabolizması üzerindeki etkilerini incelemek amacıyla yaptı ğımız bu araştırmada elde ettiğimiz sonuçlar aşağıdaki gibi özetlenebilir. 1 - Estradiol değerleri gebelerde oldukça varyasyon göstermekle beraber genel olarak kontrol grubuna nazaran çek daha yüksek, 20-25 katı düzeylerde bulundu. Oral kontraseptiv kullanan grupta ise estradiol değerleri nispeten, daha azalmış olarak saptandı. 2 - Gruplar lipid parametreleri yönünden değerlendirildiği zaman, gebe grubunda TIDL-kolesterol ve HDL-fosfolipid dahil olmak üzere bütün lipid parametrelerinde bariz bir artış gözlendi.Oral kontraseptiv kullanan grupta ise lipid parametrelerinden yalnızca total kolesterol, total trigliserit ve LDL-kolesterol değerlerinde kontrol grubuna nazaran bariz bir artıp, buna karşılık FTL-fosfolipid değerinde bir azalma mevcuttu. 3 - HDL- kol e sterol ve HDL-fosfc lipid değerleri ile atheroskleroz arasındaki negatif ilişki ele alındığı ve bu değerlerin HDL miktarını kantitatif olarak temsil ettiği, HDL-fosfo lipidinde bu yönde daha fazla değer taşıdığı göz önüne alınacak olursa, gebe grubunda tüm lipid parametrelerindeki artışa rağmen atheroskleroz riskinin yükselmediğini, oral kontraseptiv kullananlarda ise bu riskin arttığı söylenebilir.

Description

Keywords

Gebelik, Pregnancy, Lipidler, Lipids, Östradiol, Estradiol

Citation

Güler, A. (1985). Gebelerde ve oral kontraseptiv kullanan kadınlarda, estradiol düzeyleriyle lipid profilleri arasındaki ilişkilerin incelenmesi. Yayınlanmamış uzmanlık tezi. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi.