Kaba ve konsantre yem ağırlıklı beslenen kıvırcık erkek toklularda saccharomyces cerevisiae canlı maya kültürünün rumen sıvısı metabolitleri ve protozoonlar üzerine etkisi

Thumbnail Image

Date

2003-01-01

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

TÜBİTAK

Abstract

Bu çalışmada 1 yaşında ve sürekli rumen kanülü yerleştirilmiş 4 erkek Kıvırcık toklu kullanıldı. Hayvanlara yemleri 20 günlük (15 gün yeme adaptasyon, 5 gün örnek toplama) süreler şeklinde 4x4 Latin kare yöntemine göre verildi. Hayvanlar 4 farklı tipteki rasyon ile beslendi. Rasyon I ve II % 70 kuru yonca ve % 30 konsantre yem; Rasyon 111 ve IV ise % 30 kuru yonca ve % 70 konsantre yemden oluşturuldu. Rasyon Il ve III' e 4 g/gün Yea−Sacc1026 (Alltech, Nicholasville, USA; 5 x 109 CFU g−1) Saccharomyces cerevisiae (Sc) canlı maya kültürü ilave edildi. Rumen içeriği deneme periyodunun 1. ve 5. günlerinde O. (yemlemeden önce), 3. ve 6. saatte alındı ve pH, toplam protozoa sayısı, toplam uçucu yağ asiti (TUYA), amonyak azotu (NH3-N), rumen sıvısı sodyum (Na+) ve potasyumu (K+), rumen selülolitik etkinliği ile protozoonların yüzde dağılımları yönünden incelendi. Sc canlı maya kültürü ilavesinin Dasytricha ruminantium (Yemlemeden önce, Rasyon III % 0,31; Rasyon IV % 1,75) ve Diplodinium spp. (Yemlemeden önce, Rasyon I % 4,69; Rasyon II % 14,62) yüzde oranlarına önemli düzeyde (P < 0,05) etkili bulundu. Aynı dönemde (yemleme öncesi) Sc canlı maya kültürü toplam protozoa sayısını arttırma eğilimindeydi (P > 0,05). Sonuçta kaba ve konsantre yem ağırlıklı rasyonlara Sc canlı maya kültürü ilavesinin rasyon ve rumen sıvısı alım zamanına bağlı olarak ortaya çıkan protozoonların yüzde dağılımı dışındaki parametrelere bir etkisi olmadığı kanısına varıldı.
In this study, four male Kivircik yearlings with permanent rumen cannula were used. The animals were fed according to a 4 x 4 Latin square design over 20-day periods (15-day adaptation period, 5-day collection period). The animals were fed four different ration types. Rations I and II consisted of a 70% alfalfa straw and 30% concentrate mixture, while Rations III and IV consisted of a 30% alfalfa straw and 70% concentrate mixture. Rations 11 and III were supplemented with a daily dose of 4 g of Yea-Sacc(1026) (Alltech, Nicholasville; 5 x 10(9) CFU g(-1)) Saccharomyces cerevisiae live yeast culture. Rumen contents were collected at 0 (before feeding), 3 and 6 h on days 1 and 5 and analyzed for pH, total protozoa counts, total volatile fatty acid (TVFA) concentration, ammonia-N (NH(3)-N), rumen fluid sodium (Na(+)), potassium (K(+)), ruminal cellulolytic activity and percentages of different protozoa. The addition of Sc live yeast culture had significant effects (P < 0.05) on the percentage of Dasytricha ruminantium (before feeding, Ration III 0.31 %, Ration IV 1.75%) and Diplodinium spp. (before feeding Ration 14.69%, Ration II 14.62%). During the same period (before feeding) Sc live yeast culture tended to increase protozoa counts (P > 0.05). It was concluded that the rations of high forages and high concentrate supplemented with Sc live yeast culture had no significant effects on ruminal parameters except for the percentage of protozoa.

Description

Keywords

Veterinary sciences, Kivircik yearlings, Yeast culture, Saccharomyces cerevisiae, Rumen, Metabolites, Protozoa, Corn-stover diet, Aspergillus-oryzae, Dairy-cows, In-vitro, Rumen fermentation, Digestion, Sheep, Digestibility, Supplement, Steers, Kıvırcık toklu, Maya kültürü, Saccharomyces cerevisiae, Rumen metabolitleri, Protozoa

Citation

Aydın, C. vd. (2003). “Kaba ve konsantre yem ağırlıklı beslenen kıvırcık erkek toklularda saccharomyces cerevisiae canlı maya kültürünün rumen sıvısı metabolitleri ve protozoonlar üzerine etkisi”. Turkish Journal of Veterinary and Animal Sciences, 27(6), 1433-1440.