Epilepsi tanısı konmuş çocuklarda bazı beyin yapılarındaki hacimsel ve morfometrik değişikliklerin manyetik rezonans görüntüleme yöntemi ile incelenmesi ve febril konvulsiyonla ilişkisi: Retrospektif bir çalışma

Thumbnail Image

Date

2023-02-13

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Epilepsi, genellikle tekrarlayan nöbetlerle tanımlanmaktadır. Epilepside nuclei basale’ye ait yapılarda değişikliklerin olduğu bildirilmiştir. Bu yapıların özellikle nöbetlerin devamlılığı konusunda rol oynadığı ileri sürülmüştür. Gelişmekte olan beyin nöbet oluşumuna oldukça açıktır bu sebeple epilepsi daha sık ortaya çıkmaktadır. Febril konvulsiyon, epilepsi için en bilinen öncüllerden biridir. Karmaşık patolojisi sebebi ile epilepsi etiyolojisinin saptanması ve tanı konulması zordur. Çalışmamızda, Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı’ndan 3 Boyutlu Tesla 1 ağırlıklı, 230 kranial manyetik rezonans görüntüsü kullanılmıştır. Epilepsi tanısı konulmuş, basit febril konvulsiyon geçirmiş ve kontrol olacak şekilde 0-5 yaş aralığı için gruplar oluşturulmuştur. Nuclei basale’ye ait nucleus caudatus, putamen, globus pallidus, corpus amygdaloideum, nucleus accumbens ve diencephalon’a ait thalamus’un hacim ölçümleri volBrain, MRICloud ve ImFusion Suite programları ile yapılmıştır. Elde edilen verilerin istatistikler analizleri için SPSS 22.0 programı kullanılmıştır. Genel olarak bulgularımızı değerlendirdiğimizde, epilepsi tanısı konulmuş çocuklarda ekstrapiramidal sistemde rol oynayan nucleus caudatus, globus pallidus ve putamen hacimlerinde kontrol grubuna göre artış, bunun yanında corpus amygdaloideum ve thalamus yapılarında da azalma bulunduğunu belirtebiliriz. Buna ek olarak da corpus amygdaloideum ve thalamus için elde edilen veriler febril konvulsiyon ve kontrol gruplarında; nucleus caudatus, putamen, globus pallidus için elde edilen veriler ise febril konvulsiyon ve epilepsi gruplarında yakın değerler olarak elde edilmiştir. Literatürde, gelişmekte olan beyinde yapılan çalışmalar oldukça azdır, bunun yanında hem çocuklar hem de yetişkinler için nuclei basale’nin hacim bilgisi ile ilgili de fazla veri bulunmamaktadır. Gelişen beyinde epilepsinin başlangıç patolojisine ait elde edilebilecek her veri klinik açıdan önemlidir. Sonuçlarımızın bu patolojiye bir nebze de olsa aydınlatabileceğini düşünüyoruz.
Recurrent seizures usually are defined as epilepsy. Studies have reported changes in the structures of nuclei basale in epilepsy. It has been suggested that these structures play a role, especially in the continuity of seizures. The developing brain is quite prone to seizure formation, and the onset of epilepsy occurs more frequently. Febrile convulsion is one of the best-known precursors to epilepsy. Due to its complex pathology, it is difficult to detect and diagnose the etiology of epilepsy. Our study used 230 3D Tesla 1-weighted magnetic resonance images from Bursa Uludağ University Faculty of Medicine, Department of Radiology. Groups were formed for 0-5 years, with a diagnosis of epilepsy, simple febrile convulsion, and control. Volume measurements of nucleus caudatus, putamen, globus pallidus, corpus amygdaloideum, nucleus accumbens, and thalamus of diencephalon of nuclei basale were made with volBrain, MRICloud, and ImFusion Suite programs. SPSS 22.0 program was used for statistical analysis of the obtained data. When we evaluate our findings in general, we can state that there is a volumetric increase in the volumes of the nucleus caudatus, globus pallidus, and putamen, which play a role in the extrapyramidal system in children diagnosed with epilepsy, compared to the children in the control group, as well as a volumetric decrease in the corpus amygdaloideum and thalamus structures. In addition, the data obtained for corpus amygdaloideum, and thalamus were similar in febrile convulsion and control groups; the data obtained for the nucleus caudatus, putamen, and globus pallidus showed similarity in the febrile convulsion and epilepsy groups. Studies in the developing brain are scarce in the literature, and there is not much data on the volume information of nuclei basale for both children and adults. Any data that can be obtained regarding the initial pathology of epilepsy in the developing brain is clinically essential. We think that our results may shed some light on this pathology.

Description

Keywords

Epilepsi, Febril konvulsiyon, Nuclei basale, Manyetik rezonans, Gelişen beyin, Epilepsy, Febrile convulsion, Nuclei basale, Magnetic resonance, Developing brain

Citation

Sak, N. G. (2023). Epilepsi tanısı konmuş çocuklarda bazı beyin yapılarındaki hacimsel ve morfometrik değişikliklerin manyetik rezonans görüntüleme yöntemi ile incelenmesi ve febril konvulsiyonla ilişkisi: Retrospektif bir çalışma. Yayınlanmamış doktora tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü.