Deveci armut çeşidinin (Pyrus Communis L. ev. Deveci) kontrollü atmosferde (KA) muhafazası süresince bazı fiziksel ve biyokimyasal değişimler arasındaki ilişkiler

Loading...
Thumbnail Image

Date

2010-10-27

Authors

Şen, Arzu

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Armut üretim miktarları ve üretim alanları incelendiğinde, ülkemiz rakamsal olarak önemli bir üretici görünümünde olmakla birlikte uluslararası piyasalarda talep edilen miktar ve kaliteli uygun çeşitlerin olmaması nedeniyle aynı başarıyı pazarlama konusunda yakalayamamaktadır. Bununla birlikte; uygun hasat zamanının ve özellikle çeşitlerin hasat sonrası fizyolojik özelliklerinin yeterince bilinmemesi ve çağdaş teknolojinin gerektirdiği şekilde uygulanamaması sonucu soğuk zincir boyunca çeşitli nedenlere dayanan bozulmalar önemli kayıplara sebep olmakta ve üretimin yaklaşık % 25-30 unu kullanmadan alıp götürmektedir. Fungal kökenli çürümeler yanında armutlara özgü fizyolojik bozuklukların da önemli derecede rol oynadığı bu kayıplar ülkemiz armut üretimini dolaylı olarak olumsuz bir şekilde etkilemektedir. Ülkemizde Deveci armut çeşidi ile yapılan çalışmalar çok sınırlı kalmıştır. Çalışmamız ile meyvenin hasat safhasındaki fizyolojik ve kimyasal özelliklerinin hasat sonrası sürekliliğini sağlamak, böylece pazar ve tüketici tarafından istenen kalite kaybını engellemek veya mümkün olan asgari düzeye indirmek, muhafaza süresince meyvelerde görülen yüzeysel yanıklığın; KA ve/veya 1-MCP (1-Methylcyclopropane) uygulamasıyla kontrol edilebilmesi ve depolama süresince sözü edilen bu uygulamalarla birlikte; alfa-farnesene enzim aktivitesi ile kabuk yanıklığı, pektinesteraz aktivitesi ile meyve eti sertliği ve fenolik madde ile antioksidan aktivitesi arasındaki ilişkilerin ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Bu amaçla; meyve eti sertliği, TSÇKM ve nişasta miktarı tayinlerinden yararlanılarak hasadı yapılan meyveler, 1-MCP uygulaması (0.625 ppm-24 h) yapılarak ve uygulama yapılmadan Kontrollü Atmosfer (KA) (%1 CO₂ : % 2 O₂) ve Normal Atmosfer (NA) ortamında O°C sıcaklık ve % 85-90 nispi nem (n.n) koşullarında muhafazaya alınmıştır. Muhafaza süresi boyunca yapılan meyve analizleri (Meyve Eti Sertliği, Ağırlık Kaybı, Pektinesteraz Aktivitesi, TA ve pH, TSÇKM Miktarı, Kalite, Etilen Üretimi, Solunum Hızı, Klorogenik Asit Miktarı, Flavanoid Miktan, Antioksidan Aktivitesi, Arbutin Miktan, Epicatechin Miktan, Meyve Rengi, a-Farnesene Enzim Aktivitesi, Yanıklık Oranı ve Şiddeti) ayda bir, 3 tekerrürlü ve her tekerrürde 7' şer meyve olacak şekilde yapılmıştır. Her muhafaza periyodundan sonra, raf ömrü koşullarında (20°C sıcaklık ve % 60-65 n.n) 7 gün tutulan meyvelerde; meyve eti sertliği, TSÇKM miktan, TA ve pH değişimleri incelenmiştir. Çalışmamızda Deveci armut çeşidi meyveleri için, O°C sıcaklık ve % 85-90 n.n. koşullarında, incelenen tüm kalite kriterleri dikkate alındığında; KA+l-MCP uygulamasının en iyi sonucu verdiği görülmüştür. Bununla birlikte NA' de Deveci armut çeşidinin muhafazasında ise 0.625 ppm 1-MCP uygulamasının yapılmasının (24 h) uygun olacağı düşünülmektedir.
In our country, the pear production quantity and the production area be examined, our counrty is important producer but the international market doesnt success the product marketing. However, suitable harvest time and especially postharvest physiological characteristic of variety is unknown and results the comprehensive technology of no application, along the cold chain the various spoil is forming big lost and approximate is taken of production 25-30 %. Besides the decays of fungal origin, special for the physiological disorders of pears of important degree this loss, our country pear production is effected indirectly negative. In our country, there is no enough study for the Deveci pears. Physiological and chemical peculiarity of fruit harvest phase ensure the postharvest continuousness, so by the market and consumer want prevent the quality of the peculiarity or lower minimum level, appears the superfical scald of fruits during the storage period; control with CA storage and 1-MCP application, together the these applications purposes; alfa-farnasene enzyme activity with scald, pectinesterase activity with firmness, and phenol component by the antioxidan activity. For this purpose; harvested fruits by utilized fruit firmness, TSS and starch content were stored at CA and NA as applicated and unapplicated 1-MCP(0.625 ppm24 hours) at 0°C temperature and 85-90 % relative humidity conditions. Fruit analysis (Fruit firmness, Weight Loss, Pectinesterase Activity, TA and pli, TSS Content, Quality, Ethylene Production, Respiration Rate, Chlorogenic Acid Content, Flavanoide Content, Antioxidan Activity, Arbutine Content, Epicatechine Content, Fruit Colour, a-Famesene Activity, Scald Rate and Intensity) were done monthly, as 3 replicated and 7 fruits per each replicate, during the storage period. Fruit firmness, TSS content, TA and pH was evaluated after each storage period to fruits holded at shelf life conditions during 7 days. In this study, according to the all quality analysis, the best result was obtained from CA+ 1-MCP application at 0°C temperature and 85-90 % RH conditions for Deveci pear cultivar. In additon, the application of 0.625 ppm 1-MCP during 24 hours was determined as useful for Deveci pear cultivar at NA conditions.

Description

Keywords

Armut, Soğukta depolama, Kontrollü atmosfer, 1-MCP, Yanıklık, Pear, Cold storage, CA storage, Scald

Citation

Şen, A. (2010). Deveci armut çeşidinin (Pyrus Communis L. ev. Deveci) kontrollü atmosferde (KA) muhafazası süresince bazı fiziksel ve biyokimyasal değişimler arasındaki ilişkiler. Yayınlanmamış doktora tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.