Silymarin katkılı nanolif yüzeylerin üretimi, karakterizasyonu ve yara örtüsü olarak kullanım performanslarının in vivo araştırılması

Loading...
Thumbnail Image

Date

2022-07-05

Authors

Sali, Aisegkioul

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu tezin amacı, elektro çekim (elektrospinning) yöntemiyle üretilmiş Silymarin katkılı nanolif yüzeylerin yara örtüsü olarak kullanım performanslarının incelenmesidir. Farklı konsantrasyonlarda Silymarin içeren nanolif yüzeyler üretilerek karakterize edilmiştir. Üretilen yüzeylerin in vitro ilaç salıverme potansiyelleri ve in vivo olarak yara iyileşmesi üzerine olan etkinliği gösterilmiştir. Tez iki kısımdan oluşmaktadır. İlk kısımda farklı konsantrasyonlarda Silymarin içeren polikaprolakton (PCL) çözeltileri hazırlanmış, viskozite değerleri ölçülmüş ve elektro çekim yöntemi ile en uygun parametreler belirlenerek nanolif yüzeylerin üretimi gerçekleştirilmiştir. Üretilen yüzeylerin karakterizasyonu, Fourier dönüşüm kızılötesi (FTIR) spektroskopisi, taramalı elektron mikroskobu (SEM) ve temas açısı ölçümleri ile gerçekleştirilmiştir. Silymarin katkılı nanolif yüzeylerden, etken madde salıverilmesi ultraviyole-görünür ışık (UV-VIS) spektrofotometre ile ölçülmüştür. Karakterizasyon ve in vitro salıverme çalışmaları sonucunda yara örtüsü olarak kullanılacak olan en iyi nanolif yüzey morfolojisine ve etken madde salıverme potansiyeline sahip yüzey belirlenmiştir. Tezin ikinci kısmında, in vivo deneyler gerçekleştirilmiştir. Silymarin katkılı nanolif yüzeylerin, yara iyileşmesi üzerine olan etkinliği tam kat eksizyon yara modeli oluşturulmuş sıçanlarda ticari bir ürün ve katkısız PCL nanolifli yüzey ile karşılaştırılarak gösterilmiştir. Bu çalışmanın sonucunda; üretilen Silymarin katkılı nanolif yara örtülerinin, katkısız PCL ve ticari örtüye kıyasla yara iyileşme hızını arttırdığı gösterilmiştir. Böylelikle yara tedavisinde kullanılabilecek güvenli ve etkin bir yara örtüsü özelliğine sahip bir biyomalzeme geliştirilmiştir.
The aim of this thesis is to examine the usage performance of Silymarin-loaded nanofiber surfaces produced by electrospinning method as a wound dressing. Nanofiber mats containing different concentrations of Silymarin were produced and characterized. The in vitro drug release potential of the produced surfaces and their effectiveness on wound healing in vivo were demonstrated. The thesis generally consists of two parts. In the first part, polycaprolactone solutions containing Silymarin at different concentrations were prepared, their viscosity values measured, and nanofiber surfaces were produced by determining the most suitable parameters by electrospinning method. Characterization of the fabricated surfaces were carried out by Fourier Transform Infrared (FTIR) spectroscopy, scanning electron microscopy (SEM) and contact angle measurements. The release of active substance from silymarin-loaded nanofiber mats was measured by UV-VIS spectrophotometer. As a result of characterization and in vitro release studies, the surface with the best nanofiber morphology and active agent release potential was determined to be used as a wound dressing. In the second part of the thesis, an in vivo experiment was carried out. The effectiveness of the silymarin-loaded nanofiber mat on wound healing was demonstrated by comparing it with a commercial product on full-thickness excision wounds model in rats. The results of this study showed that Silymarin-loaded nanofiber dressings increase the wound healing rate compared to the pure PCL and commercial dressing. Thus, a safe and effective biomaterial that can be used in wound treatment has been developed.

Description

Keywords

Silymarin, Nanolif, Elektro çekim, Yara örtüsü, Biyomalzeme, Polikaprolakton, Nanofiber, Electrospinning, Polycaprolactone, Wound dressing, Biomaterial

Citation

Sali, A. (2022). Silymarin katkılı nanolif yüzeylerin üretimi, karakterizasyonu ve yara örtüsü olarak kullanım performanslarının in vivo araştırılması. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.