Del nı̇do ve plegı̇sol kardı̇oplejı̇sı̇nı̇n mı̇yokard koruma üzerı̇ne etkı̇sı̇nı̇n karşılaştırılması

Loading...
Thumbnail Image

Date

2020

Authors

Geçici, İbrahim Atakan

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Amaç: Koroner arter bypass cerrahisi sırasında ventrikülün korunabilmesi için kardiyoplejik solüsyonlar geliştirilmiştir. Her kardiyoplejik solüsyonun etkinliği farklıdır. Bu amaçla hastanemizde Plegisol ve del Nido kardiyoplejik solüsyonları kullanılmaktadır. Bu çalışmanın amacı hastaların inotropik ilaç ihtiyacı ve ekokardiyografik görüntülemede ventrikül fonksiyonlarını yorumlayarak, miyokardın korunması açısından her iki solüsyonu karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Kardiyopulmoner bypass altında kros klemp ile koroner arter bypass cerrahisi yapılmış hastalar iki gruba ayrılmıştır (plegisol grubu (grup 1 (n:57)) ve del Nido grubu (grup 2 (n:62)). Bu grupların anestezi ve yoğun bakım takiplerinde preoperatif olarak inotropik ilaç ihtiyacı; postoperatif takiplerinde ise ilk ekokardiyografilerinde erken dönem ejeksiyon fraksiyonu ve ventriküler duvar hareket kusurları değerlendirilmiştir. Bulgular: İki grup arasında, del Nido grubunda, ameliyathanede inotropik ilaç ihtiyacı oranının, plegisol grubuna göre daha düşük olduğu bulundu (x²=8,323; p=0,004<0,05). Aynı şekilde yoğun bakım sürecinde de inotropik ilaç ihtiyacı, del Nido grubunda yine düşük bulundu (x² =4,377; p=0,036<0,05). Ekokardiyografik bulguların karşılaştırılmasında ise ejeksiyon fraksiyonu ortalamaları ve değişimleri, ventrikül duvar hareket kusurları oranları her iki grupta da benzer bulunmuştur (x² =0,213; p=0,644>0,05) ve (F =0,314; p=0,516>0,05). Sonuç: Çalışmamızda del Nido kardiyoplejik solüsyonunun, Plegisol kardiyoplejik solüsyonuna tek üstünlüğü erken dönem inotrop ilaç ihtiyacını azaltması ve bu sonuçla kalbi miyokardiyal stunningten daha çabuk çıkarmasıdır. Diğer taraftan ventrikül fonsiyonları açısından anlamlı bir fark bulunamamıştır.
Objective: Cardioplegic solutions have been developed to protect the ventricle during coronary artery bypass surgery. The effectiveness of each cardioplegic solution has been found to be different. To protect myocardium, Plegisol and del Nido cardioplegic solutions used in our hospital. The aim of this study is to compare the two solutions in terms of myocardial protection by interpreting the inotropic drug requirement of patients and their ventricular functions in echocardiographic imaging. Materials and Methods: Patients who underwent coronary artery bypass surgery with a cross clamp under cardiopulmonary bypass were divided into two groups (plegisol group (group 1 (n: 57)) and del Nido group (group 2 (n: 62)). The need for inotropic drugs and in the postoperative follow-up, early ejection fraction and ventricular wall motion defects in the first echocardiography were evaluated. Results: The ratio of need for operating room inotropic drugs between the two groups; in the del Nido group was lower than the plegisol group (x²=8,323; p=0,004<0,05). Also, the rate of inotropic drug requirement was found lower at del Nido group during intensive care (x² =4,377; p=0,036<0,05). In the comparison of echocardiographic findings, the mean and changes of the ejection fraction, the rates of ventricular wall motion defects were similar in both groups (x² =0,213; p=0,644>0,05) and (F =0,314; p=0,516>0,05) Conclusion: In our study, the only advantage of del Nido cardioplegic solution to Plegisol cardioplegic solution is that it reduces the need for peroperative inotropic medication and as a result, it removes the heart faster than myocardial stunning. On the other hand, no significant difference was found in terms of other ventricular functions.

Description

Keywords

Kardiyoplejik solüsyon, Miyokardiyal koruma, İskemi-reperfüzyon hasarı, İnotropik ilaç, Ejeksiyon fraksiyonu, Cardioplegic solution, Myocardial protection, Ischemia-reperfusion injury, Inotropic drug, Ejection fraction

Citation

Geçici, İ. A. (2020). Del nı̇do ve plegı̇sol kardı̇oplejı̇sı̇nı̇n mı̇yokard koruma üzerı̇ne etkı̇sı̇nı̇n karşılaştırılması. Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi.