Tekstil kurutma makinelerinin enerji verimliliğinin artırılması

Loading...
Thumbnail Image

Date

2010

Authors

Yılmaz, Sedat

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Tekstil terbiyesinde kullanılan ramözlerin bacalarından atılan atık havada işe dönüştürülemeyen fazla miktarda atık enerji bulunmaktadır. Bu atık enerjinin bir ısı geri kazanım sistemi kullanılmadan atılması işletmeler için büyük bir kayıptır. Bu çalışma da hava-su teması esasına dayanarak çalışan baca tipi bir ekonomizör kullanılarak ramöz atık havası ile işletme suyunun ısıtılması araştırılmıştır. Atık hava ısı geri kazanım sisteminin maliyeti, toplam tasarruflar ve sistem amortisman süresinin çeşitli parametreler ile değişimi incelenmiştir.
The exhaust air released from stenters stacks has a great potential of energy conservation via heat recovery. Disposal of this waste of energy using a heat recovery system is a great loss for factories. For this purpose, an investigation is carried out with stack type heat exchanger that works with air-water dial, to heat up water via heat/mass transfer from hot moist air of a stenter. The cost of exhaust air heat recovery system, total savings and the changes in amount of depreciation depending on various parameters are also examined.

Description

Keywords

Ramöz, Atık hava, Isı geri kazanımı, Ekonomizör, Isı değiştirici, Enerji tasarrufu, Stenter, Exhaust air, Heat recovery, Economiser, Heat exchanger, Energy conservation

Citation

Yılmaz, S. (2010). Tekstil kurutma makinelerinin enerji verimliliğinin artırılması. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.