Parabolik güneş kollektörlerinin gri ilişkiler yöntemine dayalı optimizasyonu

Loading...
Thumbnail Image

Date

2022-02-28

Authors

Dündar, Ahmet

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu tez kapsamında parabolik güneş kollektörlerin termodinamik analizleri yapılmış ve gri ilişkiler yöntemiyle parametrelerinin optimizasyonu gerçekleştirilmiştir. Öncelikle sisteme ait matematiksel model oluşturulmuş ve Matlab programında simülasyon gerçekleştirilmiştir. Bu simülasyon yardımıyla elde edilen sonuçlar literatürde yapılan deneysel çalışmalarla karşılaştırılmıştır. Taguchi ve gri ilişkiler analiz yöntemlerine göre incelenen bu sistem için en iyi parametre ve seviyeleri belirlenmiştir. Sonuç olarak analizlere göre en etkili parametrenin giriş sıcaklığı olduğu belirlenmiştir. Enerji verimi için giriş sıcaklığının düşük seçilmesi gerektiği ekserji verimi için ise büyük seçilmesi gerektiği belirlenmiştir. Boru çapları için her iki çıktı için en iyi seviyenin ilk seviye yani en küçük ölçülere sahip olan seviye olduğu görülmüştür. Enerji verimi için akışkan debisi büyük ekserji verimi için daha küçük debi seçilmesi gerektiği görülmüştür. Akışkan türlerinin verimlere etkisinin az olduğu görülse de farklı çalışma sıcaklığına sahip oldukları için yine de istenilen sıcaklık aralığında çalışabilecek akışkan belirlenmelidir.
Within the scope of this thesis, thermodynamic analyzes of parabolic solar collectors were made and their parameters were optimized by gray relations method. First of all, the mathematical model of the system was created and the simulation was carried out in the Matlab program. The results obtained with the help of this simulation were compared with the experimental studies in the literature. The best parameters and levels were determined for this system, which was examined according to Taguchi and gray relations analysis methods. As a result, according to the analysis, it was determined that the most effective parameter was the inlet temperature. It has been determined that the inlet temperature should be chosen low for energy efficiency and large for exergy efficiency. For pipe diameters, it has been seen that the best level for both outputs is the first level, that is, the level with the smallest dimensions. It has been seen that the fluid flow rate for energy efficiency should be selected, and for exergy efficiency, a smaller flow rate should be selected. Although it is seen that the fluid types have little effect on the efficiency, since they have different operating temperatures, the fluid that can work in the desired temperature range should be determined.

Description

Keywords

Parabolik güneş kollektörleri, Termodinamik analiz, Parabolic solar collectors, Thermodynamic analysis

Citation

Dündar, A. (2022). Parabolik güneş kollektörlerinin gri ilişkiler yöntemine dayalı optimizasyonu. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.