"Depresif bozukluklar" alt tiplerinin sıklığı ve kendi aralarında karşılaştırılması

Loading...
Thumbnail Image

Date

2010

Authors

Bilgin, Aslı

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmada depresif yakınmalarla psikiyatri polikliniğine başvuran hastalar DSM-IV-TR'ye göre `Depresif Bozukluklar' alt tiplerine ayrılmış olup, üç ana kategoride incelenmiştir. Hastalara çeşitli ölçek ve testler uygulanarak bu alt tipler arasındaki, depresyon, anksiyete, sosyal uyum, kognitif düzey ve cinsel doyum farklılıklarına bakılmıştır. DSM-IV-TR tarafından tanımlanan bu üç grubun hem klinik hem de sosyodemografik özellikler açısından farklılıkları olduğu belirlenmiştir. Daha önce yapılan çalışmalarda bu sistematik alt sınıflamanın kullanılmamış olması çalışmamızın özelliğidir.
The aim of the current study is to categorize patients, who has applied to psychiatry policlinic with depressive complaints, into three main categories of Depresssion according to DSM-IV-TR. The differences between depression, anxiety, social adjustment, cognitive state and sexual satisfactiın were displayed through different measures administered to the sample. It has been supported that those three groups of patiens as defined by DSM-IV differ signifcantly in terms of sociodemographic characteristics. Contribution of the current study comes from previos studes having not utilized this systematic subgrouping of depression.

Description

Keywords

Alt grup, Depresyon, Anksiyete, Subgroup, Depression, Anxiety

Citation

Bilgin, A. (2010). "Depresif bozukluklar" alt tiplerinin sıklığı ve kendi aralarında karşılaştırılması. Yayınlanmamış uzmanlık tezi. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi.