Türkiye'de ceza infaz kurumları ve tipleri (1923- 2018)

Loading...
Thumbnail Image

Date

2021-07-16

Authors

Balı, Mehmet

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmada Türkiye’de ceza infaz kurumlarının kuruluş aşaması ve tipleri hakkında detaylı araştırmalar yapılmış ve tez bu amaca yönelik hazırlanmıştır. Ülkemizde hapishaneler 170 yıllık önemli bir tarihe sahiptir. Osmanlı Devleti döneminde suçluların kapatıldığı zindan benzeri yerler olan ve mahpushane olarak kullanılan mekânlar, XIX. Yüzyılla birlikte hapishaneye dönüşerek suçluları ıslah etmeyi amaçlamıştır. Osmanlı Devleti’ nin çöküşünden sonra kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nde hapishanelere büyük önem verilmiştir. Bu amaca yönelik hapishanelerin daha sağlıklı, insancıl ve yaşanabilir hale getirilmesi temel alınmıştır. Hapishanelerle ilgili çalışmalara hız verilmiştir. Tez çalışması yapılırken Osmanlı Devleti zamanında hapishane kavramı ve suçluların cezalarını nasıl çektikleri araştırılmış olup; bu alanda yazılan eserler ve tezler incelenmiştir. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan 2018 yılına kadar ülkemizde ceza infaz kurumlarının gelişim aşamaları hakkında araştırmalar yapılarak çalışmada yer almıştır. Tez çalışması yapılırken Başbakanlık Osmanlı Arşivi, Cumhuriyet Arşivi, bu alanda yapılan tez çalışmaları, birinci el kaynak, kitap, makaleler önemli ölçüde incelenerek kaynak taraması yapılmıştır. Yine ceza infaz kurumları ile çıkarılan Yasa, Yönetmelik, Tüzük ve Protokoller tezimizde yer almıştır.
In this study, detailed researches were made about the establishment stage and types of penal institutions in Turkey and the thesis has been prepared for this purpose. Prisons in our country have a history of 170 years. Places called prisons, which were dungeon-like places where criminals were locked up during the Ottoman Empire, were turned into prisons in the 19th century and aimed to reform criminals. Prisons were given great importance in the Republic of Turkey, which was established after the collapse of the Ottoman Empire. For this purpose, it is based on making prisons healthier, more humane and livable. Activities related to prisons have been accelerated. While preparing the thesis, the concept of prison in the Ottoman Empire and how the criminals were punished were investigated. The works and theses written in this field were examined. From the establishment of the Republic of Turkey until 2018, research has been conducted on the development stages of penitentiary institutions in our country. These are included in the study. During the thesis work, "Prime Minister Ottoman Archive", "Ottoman Archive", "Republican Archive", theses, first hand sources, books, articles were examined to a large extent, and a literature review was made. The laws, regulations, by-laws and protocols enacted with penitentiary institutions are included in our thesis.

Description

Keywords

Türkiye, Hapishane, Hükümlü, Tutuklu, Suç, Ceza, Turkey, Convicts, Detainees, Prison, Crim, Punishment

Citation

Balı, M. (2021). Türkiye'de ceza infaz kurumları ve tipleri (1923- 2018). Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.