Bursa ili Gemlik ilçesinde ve çevresinde ilkokul öğrencilerinin beslenme durumları ile ilgili kesitsel çalışma

Loading...
Thumbnail Image

Date

1998

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Gemlik ilçesi ve köylerinde 7-11 yaşları arasında toplam 1166 ilkokul öğrencisinde beslenme durumları ile ilgili hir kesitsel araştırma yapılmıştır. Araştırma. Gemlik ilçe merkezinde iki ilkokul (kentsel) ile Umurbey Kasabası, Hamidiye ve Muratoba Köyü ilkokullarını (kırsal) kapsamaktadır.Öğrencilerin boy ve ağırlık ölçüleri yapıldıktan sonra bir gün önceki yemek yeme durumları ile ilgili anket uygulanmıştır . Kentsel ve kırsal kesimdeki öğrencilerin okula ,aç gelip gelmedikleri ve kaç öğün yemek yedikleri sorulmuş yaşa, cinse ve sosyo-ekonomik duruma göre değerlendirme yapılmıştır. Öğrencilerin % 90.1 'i kahvaltı. % 90. 9 ·u öğle yemeği ve % 98. 7 'si akşam yemeği yemektedir. % 9.1 oranında öğrencinin öğle yemeği yemeden okula geldikleri saptanmıştır. Okula devam eden çocukların büyük bir çoğunluğunun çiftçi ve işçi çocuğu olduğu görülmektedir. Öğle yemeği yiyen ve yemeyen çocukların boy ve ağırlık ortalamaları arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır.
A cross sectional study has been made on 1166 primary school children 7-11 years of age in Gemlik The study has covered two primary cells in Gemlik town centre and one each of three villages umurbey hamidiye and Muratoba. The height and weight of children have been measured hirst than a special questionnaire applied to children abolll their eating meal status on the day before. The findings have been evaluated according to the sex. age and the socio-economic status of the children.The study showed that majority of the children had three meals. 99.1 % of children have had breakfast, 90.9% have had lunch and 98. 7% have had dinner. It is interesting that 9.1 % of children had not have lunch. The majority of the children are in social class four and five and they are the children of peasants and ırorkers. We didn't find any significant difference between children who had lunch and who had not.

Description

XVII th Aspher General Assembly'de poster olarak sulmuştur. (6-8 Eylül 1995)

Keywords

İlkokul öğrencileri, Beslenme, Sosyal sınıflar, Primary school children, Nutrition, Social class

Citation

İkiz, İ. ve Gülesen, Ö. (1998). ''Bursa ili Gemlik ilçesinde ve çevresinde ilkokul öğrencilerinin beslenme durumları ile ilgili kesitsel çalışma''. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 25(1-2-3), 27-30.