Mustafakemalpaşa ilçesinde armut yetiştiriciliği yapılan bazı bahçelerin beslenme durumlarının toprak, bitki ve meyve analizleri ile belirlenmesi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2021-10-20

Authors

Seçkin, Sümeyra

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Çalışmada; Bursa ili Mustafakemalpaşa ilçesinde armut yetiştiriciliği yapılan bazı bahçelerin beslenme durumlarının toprak, bitki ve meyve analizleri ile belirlenmesi amaçlanmıştır. Mustafakemalpaşa ilçesinde farklı lokasyonlarda yer alan beş armut bahçesinden 0-30, 30-60 ve 60-90 cm derinliklerden vejetasyon öncesi Nisan ve vejetasyon sonrası ise Kasım aylarında alınan toprak örneklerinin yanı sıra, ağaçlardan temmuz ayında yaprak, hasat döneminde ise meyve örnekleri alınarak üzerinde bazı önemli bileşen analizleri yapılmıştır. Toprak, yaprak ve meyve analiz sonuçlarından elde edilen değerler konu ile ilgili verilen değerler ile karşılaştırılarak değerlendirilmiş, bitkilerin beslenme durumları değerlendirilerek çalışma materyali olarak kullanılan bahçelerin beslenme sorunları tespit edilmeye çalışılmıştır. Çalışma sonunda ulaşılan bulgular doğrultusunda, Mustafakemalpaşa yöresinde armut yetiştiriciliği yapılan bahçelerden alınan toprak örneklerin genel olarak kireçli, orta bünyeli ve hafif tuzlu sınıfına girdikleri tespit edilmiştir. Toprak örneklerinin pH değerleri üç farklı derinlikte vejetasyon öncesi sırası ile 7,73-7,88-8,19; vejetasyon sonrası ise 8,01-8,20 ve 8,38 olarak belirlenmiştir. Organik madde değerlerinin vejetasyon öncesi 1,55, 0,93, 0,45, vejetasyon sonrası sırası ile %2,46, 2,38 ve 2,19 olduğu görülmüştür. Toprakların 0-30 cm derinliğindeki ortalama Na, P, K, Ca ve B içerikleri sırası ile vejetasyon öncesi 112,96, 22,87, 4877, 5,28 mg kg-1 olduğu görülmüştür. Vejetasyon sonrası 139,03, 15,52, 322,73, 6391, 6,38 mg kg-1 olarak belirlenmiştir. Yaprak örneklerinin ortalama, Na, P, K, Ca ve B değerleri sırası ile 0,07, 0,13, 0,85, 1,85 ve 315,53 mg kg-1 olarak saptanmıştır. Meyve örneklerinin Na içerikleri 0,72 mg kg-1 , P, K ve Ca içerikleri 0,07 mg kg-1 ve B değerleri ise 36,29 mg kg-1 olarak belirlenmiştir. Yapılan çalışma sonucunda; yöredeki üreticilerin armut üretimini bilinçsiz olarak yaptığı, toprak analizlerine göre yapılmayan bir gübreleme programı izlediği, toprak özelliklerine uygun gübre çeşidi kullanmadığı görülmüştür. Üretimin bu şekilde devam etmesi durumunda yörede yetiştirilen bu ürünlerde dengesiz gübrelemeye bağlı bitki besleme sorunlarının artarak verimde azalmaların yaşanabileceği sonucuna varılmıştır.
In the study; It is aimed to determine the nutritional status of some pear growing orchards in Mustafakemalpaşa district of Bursa province by soil, plant and fruit analysis. In addition to soil samples taken from 0-30, 30-60 and 60-90 cm depths from five pear orchards in different locations in Mustafakemalpaşa district in April before vegetation and in November after vegetation, there are some important studies on leaves from trees in July and fruit samples during harvest. component analyzes were made. The values obtained from the results of soil, leaf and fruit analysis were evaluated by comparing them with the values given on the subject, the nutritional status of the plants was evaluated and the nutritional problems of the gardens used as study material were tried to be determined. In line with the findings reached at the end of the study, it was determined that the soil samples taken from the orchards where pear cultivation was carried out in the Mustafakemalpaşa region were generally classified as calcareous, medium textured and slightly salty. The pH values of the soil samples were 7.73-7.88- 8.19, respectively, before vegetation at three different depths; after vegetation, it was determined as 8.01-8.20 and 8.38. Organic matter values were 1.55, 0.93, 0.45 before vegetation and 2.46%, 2.38 and 2.19% after vegetation, respectively. It was observed that the average Na, P, K, Ca and B contents of the soils at a depth of 0-30 cm were 112.96, 22.87, 4877, 5.28 mg kg-1, respectively, before vegetation. It was determined as 139.03, 15.52, 322.73, 6391, 6.38 mg kg-1 after vegetation. The mean, Na, P, K, Ca and B values of the leaf samples were determined as 0.07, 0.13, 0.85, 1.85 and 315.53 mg kg-1, respectively. Na contents of fruit samples were determined as 0.72 mg kg-1, P, K and Ca contents as 0.07 mg kg-1 and B values as 36.29 mg kg-1. As a result of the study; It was observed that the producers in the region produced pears unconsciously, followed a fertilization program that was not made according to soil analysis, and did not use fertilizer types suitable for soil properties. It has been concluded that if the production continues in this way, plant nutrition problems due to unbalanced fertilization may increase and decrease in yield may occur in these products grown in the region.

Description

Keywords

Armut, Besin elementleri, İnteraksiyon, Peach, Nutrient elements, Interaction

Citation

Seçkin, S. (2021). Mustafakemalpaşa ilçesinde armut yetiştiriciliği yapılan bazı bahçelerin beslenme durumlarının toprak, bitki ve meyve analizleri ile belirlenmesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.