Effect of maternal parity on offspring's milk and reproductive performance, disease incidence of calf period, and longevity in Holstein cows

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2021-09-17

Kurum Yazarları

Riaz, Roshan

Süreli Yayın başlığı

Süreli Yayın ISSN

Cilt Başlığı

Yayınevi

Bursa Uludağ Üniversitesi

Özet

Present information on the maternal parity influences on reproductive and milk production parameters is ambiguous and less information is available on maternal parity effects on the calf duration disease incidence and longevity. The present study aimed to investigate the influence of parity on the calf duration diseases incidence, milk yield and reproductive parameters, and longevity of offspring in Holstein dairy cows. Data were retrieved from a commercial dairy farm present at Karacabey-Bursa state in Turkey. All the data was organized and subjected to statistical analysis, and correlations were established between all first lactation production parameters (peak yield, days to peak yield, 100-d yield, and 305-d yield), reproduction (age at first insemination, number of inseminations), and longevity of the dams and their heifers. In all parity calves, the incidence of calf duration diseases averaged 16.8%, and the rate reduced as mother parity increased (p<0.01). Age at first insemination, number of inseminations gestation length as a heifer, and peak milk yield, time to peak yield, 100-d milk yield, 305-d milk yield during the first lactation of all parity heifers averaged 481-d, 1.67, 274-d, 46.06 L, 67.50-d, 3611.93 L and 9588.47 L respectively. Non-significant (p>0.05) effect of the parity was found on all these heifer’s reproduction and first lactation milk production parameters. A non-significant correlation established for reproduction and milk production studied parameters of the dams and heifers. Longevity averaged 32.43, 27.93, and 26.57 months for first, second and third parity dams offspring respectively, but results remained non-significant (p>0.05) for all parity. Non-significant (p>0.05) correlation was found between maternal longevity and the longevity of offspring. Among culling reasons investigated, reproductive diseases were the primary culling reason (28.9%), followed by low production (8.4%), mastitis and udder problems (4.8%), foot problems (6.0%), and abomasum displacement (3.6%), and we found a significant (p<0.01) positive correlation between culling reasons of dams and heifers. It can be concluded that maternal parity influences the calf duration health diseases, longevity, and extra care should be paid to the first two parity calves, but for better reproductive and production performance during the first lactation, higher emphasis on growth and breeding decisions is suggestive.
Anne paritenin üreme ve süt üretimi parametreleri üzerindeki etkilerine ilişkin mevcut bilgiler belirsizdir ve anne paritenin buzağı süresi hastalık insidansı ve ömrü üzerindeki etkileri hakkında daha az bilgi mevcuttur. Bu çalışma, Holştayn süt ineklerinde buzağı süresi hastalıkları insidansı, süt verimi ve üreme parametreleri ve yavruların ömrü üzerindeki anne paritenin etkisini araştırmayı amaçlamıştır. Veriler, Türkiye'nin Karacabey-Bursa ilçesinde bulunan bir süt çiftliğinden elde edilmiştir. Tüm veriler organize edildi ve istatistiksel analize tabi tutuldu ve tüm ilk laktasyon sütü üretimi (pik verimi, pike kadar geçen gün sayısı, 100 günlük verimi ve 305 günlük verimi), üreme (ilk tohumlama yaşı, tohumlamalar sayı) ve düvelerinin sürüde kalma süresi arasında korelasyonlar kuruldu. Tüm parite buzağılarda, buzağı süresi hastalıklarının insidansı ortalama %16,8 idi ve anne paritesi arttıkça oranı azaldı (p<0,01). İlk tohumlama yaşı, tohumlama sayısı bir düve olarak gebelik süresi ve pik süt verimi, pik verime kadar geçen süresi, 100 günlük süt verimi, 305 günlük süt verimi tüm parite düvelerin ilk laktasyonunda ortalama sırasıyla 481-gün, 1,67; 274-d; 46,06 L; 67,50-d; 3611,93 L ve 9588,47 L idi. Tüm bu düvelerin üreme ve ilk laktasyon sütü üretim parametreleri üzerinde paritelerinin anlamlı olmayan (p>0.05) etkisi bulunmuştur. Sürüde kalma süresi ve düvelerin incelenen parametreleri ile üreme ve süt üretimi için önemli olmayan bir ilişki kurulmuştur. Uzun ömür, birinci, ikinci ve üçüncü parite sürüde kalma süresi yavruları için sırasıyla ortalama 32,43; 27,93 ve 26,57 aydı, ancak parite içindeki tüm pariteler için sonuçlar anlamlı değildi (p>0,05). Annenin sürüde kalma süresi ile yavrunın sürüde kalma süresi arasında anlamlı olmayan (p>0,05) bir ilişki bulundu. Araştırılan sürüden çıkarma nedenleri arasında üreme hastalıkları birincil sürüden çıkarma nedeni (%28,9) olurken, bunu düşük üretim (%8,4), mastitis ve meme sorunları (%4,8), ayak sorunları (%6,0) ve abomazum displasman (%3,6) izlendi. Annenin sürüden çıkarma nedenleri ve düvelerin sürüden çıkarma nedenleri arasında anlamlı (p<0,01) pozitif bir ilişki bulduk. Anne paritenin buzağı süresindeki hastalıkları ve uzun ömür etkilediği sonucuna varılabilir, hemde ilk iki parite buzağıya ekstra bakım ödenmesi gerekir. Ancak ilk laktasyon sırasında daha iyi üreme ve üretim performansı için büyüme ve üreme kararlarına daha fazla önem verilmesi anlamlıdır.

Açıklama

Anahtar kelimeler

Maternal age, Parity, Longevity, Health, Milk yield, Fertility, Calf, Anne yaşı, Parite, Uzun ömür, Sağlık, Süt verimi, Döl verimi, Buzağı

Alıntı

Riaz, R. (2021). Effect of maternal parity on offspring's milk and reproductive performance, disease incidence of calf period, and longevity in Holstein cows. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü.