1982 Cilt 9 Sayı 1

Permanent URI for this collection

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 11 of 11
  • ItemOpen Access
    Diethylether ve methoxyflurane anestezisinin kan şeker düzeyine etkilerinin karşılaştırılması
    (Bursa Üniversitesi, 1982) Ömür, Nedret; Kutlay, Oya; Bursa Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı.
    Bu çalışmada Diethylether ve Methoxyflurane’ ın kan şekeri düzeyine etkileri 20 olgu üzerinde araştırılmış ve sonuçlar karşılaştırılarak değerlendirilmiştir.
  • ItemOpen Access
    Torasik çıkım sendromu
    (Bursa Üniversitesi, 1982) Baççıoğlu, Erdal; Sezer, Hüsnü; Kalaycıoğlu, M. Ertem; Özdemir, İ. Ayhan; Bursa Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Göğüs Kalp-Damar Cerrahisi Anabilim Dalı.
    1977-1982 yıllan arasında kliniğimizde 15 olgu torasik çıkım sendromu tanısı ile sağıtıldı. Yaş ortalaması 31.5 olup, 13'ü kadın, 2'si erkekten oluşuyordu. Nörovasküler banda bası yapan anatomik oluşumlar uygun cerrahi yöntemle kaldırıldılar. Bunların 9 olguda servikal kosta, 5 olguda 1. kosta ile skalen adale, 1 olguda skalen adalenin bası yapan oluşum olduğu gözlendi. 13 olgumuzda bulgularda tam düzelme gözlenirken, 2 olgumuzda ameliyat öncesi ve sonrası bulgularda değişiklik olmadı. Sağıtımın % 86 oranında başarılı olduğu görüldü. Bir olguda, bir yaşın altında torasik çıkım sendromu nedeni ile sağıtım ilk kez uygulanmıştır.
  • ItemOpen Access
    Spontan pnömotoraksın tanı ve sağıtımı
    (Bursa Üniversitesi, 1982) Özcan, Fahri; Sezer, Hüsnü; Kalaycıoğlu, M. Ertem; Özkan, Hayati; Baççıoğlu, Erdal; Özdemir, İ. Ayhan; Bursa Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Göğüs Kalp-Damar Cerrahisi Anabilim Dalı.
    Sıklıkla 20-40 yaş grubunda görülen spontan pnömotoraks erken tanı ve etkin sağıtım gerektirir. Geç kalındığında büyük sorunlar doğurur. Sağıtımda interkostal tüp ve su altı drenaj geçerli yöntemdir. 1977-1982 yılları arasında kliniğimizde sağıtımı gerçekleştirilen 188 olgudan, yalnızca 9'unda pnömotorakı tekrarlamıştır. Bunlardan 5'ine ikinci kez tüp torakostomi uygulanmış, 4'ü operasyona alınmıştır.
  • ItemOpen Access
    Pankreas fistülleri
    (Bursa Üniversitesi, 1982) Birinç, Şerif; Kızıl, Ayhan; Kutlay, Burçin; Şengönül, Aksel; Karaca, Fikret; Bursa Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Genel Cerrahi Anabilim Dalı.
    Etyolojisinde travma, cerrahi girişim veya akut pankreatit gibi nedenlerin yer aldığı pankreas fistülleri genellikle pankreas yalancı kistlerinin drenajından sonra ortaya çıkarlar. Bu fistüller spontan olarak kapanmadıkları zaman metabolik ve fistülün dışa açıldığı bölgede kozmik bozukluklara neden olurlar.
  • ItemOpen Access
    Gonadoblastoma
    (Bursa Üniversitesi, 1982) Erdener, Tuğrul; Küçükkömürcü, Şakir; Uğurbil, Kemal; Bursa Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı.
    Bu yazımızda, overin gonadal bir tümörü olan Gonadoblastoma takdim edilmiştir. Nadir görülen bu tümörün etyolojisi, kliniği, teşhisi tartışılmış, literatür gözden geçirilmiştir.
  • ItemOpen Access
    Rektus abdominalis kasının hematomu
    (Bursa Üniversitesi, 1982) Erdener, Tuğrul; Küçükkömürcü, Şakir; Tutkal, Günseli; Bursa Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı.
    Bu yazımızda, obstetrikte son derece nadir görülen bir rektus kası hematomu olgusu sunulmuştur. Ayrıca etyoloji, tanı yöntemleri ve klinik belirtileri tartışılmıştır.
  • ItemOpen Access
    Bursa ve yakın çevresi ile ilgili mikolojik bir çalışma
    (Bursa Üniversitesi, 1982) Karaman, Ahmet; Kılıçturgay, Kaya; Bursa Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı.
    Bursa Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Kürsüsü Mikoloji Laboratuvarı'na, çeşitli klinik ve polikliniklerden gönderilen ve ayrıca hastanede yatan hastalardan alınan örnekler incelendi. Trichophyton Rubrum'un dermatofitozlarda en çok izole edilen etken olduğu saptandı.
  • ItemOpen Access
    Halothane ve ethrane anestezisinin kan şekeri düzeyine etkilerinin karşılaştırılması
    (Bursa Üniversitesi, 1982) Ömür, Nedret; Kutlay, Oya; Bursa Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı.
    Bu çalışmada Halothane ve Ethrane'ın kan şekeri düzeyine etkileri 20 olgu üzerinde araştırılmış ve sonuçlar karşılaştırılarak değerlendirilmiştir.
  • ItemOpen Access
    Suni soğutmada sedatiflerden faydalanma
    (Bursa Üniversitesi, 1982) Doğruyol, Hasan; Birinç, Şerif; Tavlı, Şakir; Karaca, Fikret; Bursa Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Genel Cerrahi Anabilim Dalı.
    Bu klinik çalışmada 1979-1980 yıllarında Genel Cerrahi Kliniğinde yatan 150 hasta üzerinde çeşitli ateş düşürücü yöntemlerin etkisi araştırılmış ve elde edilen sonuçlar kaynak verilerinin ışığı altında değerlendirilmiştir.
  • ItemOpen Access
    Maternal serum serbest östriol ve human plasental laktojen'in apgar skorları ile ilişkisi
    (Bursa Üniversitesi, 1982) Küçükkömürcü, Şakir; Bursa Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı.
    Üçüncü trimestirdeki 280 normal gebeden alınan kan örneklerinde human placental laktojen (HPL) ve serum serbest östriol (SE3) ölçümleri yapıldı. Maternal HPL seviyeleri normalin altında olan yeni doğanların post-partum birinci dakikadaki Apgar skorları <7 olmaktadır. Düşük SE3 seviyesi ile karakterize gebeliklerden doğan çocukların post-partum beşinci dakikadaki Apgar skorları <7 olmaktadır. Gebelik esnasında maternal kanda ölçüler HPL ve SE3 seviyelerine bakarak hem normal ve rizikolu gebelikleri birbirinden ayırabilir, hem de yeni doğanın erken ve geç prognozu hakkında fikir edinilebilir.
  • ItemOpen Access
    Yan ve yüzükoyun ameliyat konumlarında santral venöz basınç değişmeleri
    (Bursa Üniversitesi, 1982) Akgün, Tahsin; Özyurt, Gürayten; Bursa Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı.
    Herhangi bir kalp ve damar hastalığının klinik ve fizik bulgusunu taşımayan 20 erişkin hastada Santral Venöz Basınç (SVB) ölçümleri uygulandı. Ölçümler indüksiyon öncesi, indüksiyon sırası, endotrakeal intübasyondan 5 ve 10 dakika sonra, anestezi sonrası ameliyat konumunda (sırtüstü, yan, yüzükoyun) ve sırtüstü konumda ekstübasyondan sonra tekrarlandı. Gerek yan gerekse yüzükoyun konumda SVB değerleri sırtüstü konuma oranla anlamlı olarak yükselmektedir. Yüzükoyun konumda SVB da, yan konuma göre daha etkili artmalar görülmektedir. Değerler 10' uncu dakika ameliyat konumunda stabilleşmektedir. Bu çalışmanın sonucu olarak, kalp ve akciğer hastalarında sırtüstü ve yan konumlan; hemodinamik açıdan daha az sakınca taşıması nedeniyle önermekteyiz.