1978 Cilt 5 Sayı 1-2-3-4

Permanent URI for this collection

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 20 of 22
  • ItemOpen Access
    Yeni bir lokal anestatik ilaçla (etidocaine -duranest) yaptığımız epidural anastesi'nin değerlendirilmesi
    (Bursa Üniversitesi, 1978) Toydemir, Orhan; Bursa Üniversitesi/Tıp Fakültesi.
    Bu çalışmada, adrenalinli veya adrenalinsiz % 1 etidocaine ile yapılan epidural anestezinin, göbek düzeyinin altında kalan vücut kısmında yapılacak cerrahi girişimler için yeterli olduğu gösterilmiştir. Anestezinin başlama süresi kısa olup 15-20 dakika içinde tamamlanma oluşur. Anestezinin egmental olarak yayıldığı alandaki etki süresi 3 saat olup motor ve hissi total süre 4-6 saattir.
  • ItemOpen Access
    Bağırsak anastomozları teknik ve klinik sorunları
    (Bursa Üniversitesi, 1978) Arınç, Onat; Bursa Üniversitesi/Tıp Fakültesi.
    Bu çalışma 1976-1978 yılları arasında Bursa Tıp Fakültesi Cerrahi Kürsüsü Kliniğine başvuran ve "bağırsak rezeksiyonu" içeren cerrahi girişim uygulanmış 67 hasta ile değişik nedenler sonucu barsak fistülü oluştuktan sonra başvuran 12 vak 'ayı kapsamaktadır. İncelemeye konu olan vakaların, klinik ve laboratuvar bulguları bu konudaki kaynakların taranması ile elde edilen verilerle karşılaştırılmıştır. Bağırsak ameliyatlarından sonra en sık görülen komplikasyon, sepsis ve fistül olmuş, bu komplikasyonların oluşunda, hastaların genel durumunun etkisi yanında uygulanan cerrahi yöntemlerle, hastanın hazırlığının özellikleri üzerinde durulmuştur. Sepsisle yeterli şekilde mücadele verildiğinde, parenteral beslenme ve posasız, elemental diyet ile hastanın genel durumunun bozulmasının önlenebileceği, böylece rejenerasyonun, fistülleri belli oranda spontan kapatabileceği gösterilmiştir. Yine de ameliyat öncesi ve sırasında gerekli klinik ve teknik özelliklere aşım özen göstererek kaçak olmasını kolaylaştıracak koşulların önlenmesine, ameliyat sırasında elektrolit, mai ve azot bilançosunun istenen düzeyde tutulmasına titizlik gösterilmelidir. Konu günümüzde de gösterdiği yüksek mortalite oranı nedeniyle önemini korumakta ve çok yönlü yaklaşım gerektirmektedir.
  • ItemOpen Access
    Balans anestezi
    (Bursa Üniversitesi, 1978) Toydemir, Orhan; Bursa Üniversitesi/Tıp Fakültesi.
    Bugün mevcut bir çok inhalasyon anestezik ilaçlar arasında nitroz oksit en az toksik ve patlamayan olarak bilinir. Nitroz oksit zayıf bir ajan olmasına rağmen halotan 'ın MAC değerini 1/3 oranında azaltır. İndüksiyon için Barbitürat, inhalasyon için % 50-70 nitroz oksit ve yeterli dozda kas gevşeticiler bugün için en emin anestezik tekniği olarak kabul edilmektedir.
  • ItemOpen Access
    Anestetik ilaçların plasentadan geçişleri ve fötal dokularda yayılımları
    (Bursa Üniversitesi, 1978) Toydemir, Orhan; Bursa Üniversitesi/Tıp Fakültesi.
    Anne karnındaki ilaçların plasenta aracılığıyla fötusa geçişi ve fötus dolaşımındaki bir çok şant'lar nedeniyle dilüe edilmesi (sulandırılması) ve genel dolaşımdan evvel fötus karaciğerinde süzülmesi ve buna bağlı olarak derin uyuyan anneden doğan çocuğun deprese olmayıp derin ve normal soluk alması ve apgar değerlerinin yüksek bulunması nedenleri ve bunun pratikteki uygulaması tartışıldı.
  • ItemUnknown
    Gebelik ve sigara
    (Bursa Üniversitesi, 1978) Kıyan, Suat; Ahad, Erdal; Bursa Üniversitesi/Tıp Fakültesi.
    Bu yazıda değişik kaynak yayınlar incelenerek gebelikte sigara içilmesinin abortusa, erken doğuma veya miadında düşük ağırlıklı çocuk doğmasına neden olduğu; bunlar da konjenital anomalilerin, perinatal mortalitenin yüksek bulunduğu; yeni doğanın boy uzamasında duraklama ve entelektüel gelişiminde gerilik görüldüğü gibi hususlar tüm boyutlarıyla tartışılmıştır.
  • ItemUnknown
    Gebelikte aşı
    (Bursa Üniversitesi, 1978) Kıyan, Suat; Esmer, Ahmet; Ahat, Erdal; Bursa Üniversitesi/Tıp Fakültesi.
    Bu yazıda gebelikte aşı uygulamasının genel ilkeleri incelenmektedir. Kullanılan değişik aşılar ve bunların kullanılmaması gereken durumlar açıklanmıştır.
  • ItemUnknown
    Malign trofoblastik hastalıklarda tanı- tedavi ve izleme yöntemleri
    (Bursa Üniversitesi, 1978) Kıyan, Suat; Ahat, Erdal; Bursa Üniversitesi/Tıp Fakültesi.
    Yazıda malign trofoblastik hastalıklarda tanı ve ayırıcı tanının nasıl yapılması gerektiği, buradaki esaslar, güçlükler ve değişik yazarların bu konudaki görüşleri bildirilmiş, hastalığın prognosu açıklanmıştı. Tedavideki yeni görüşler anlatılmış , histerektominin bu görüşteki yerine değinilmiş, sitostatiklerin bu hastalıklardaki rolü ve uygulama modelleri bildirilmiştir. Tedavinin sona ermesinden sonra hastaların izlenmesinin nasıl olması gerektiği belirtilmiştir. Elde edilen iyileşme sonuçlan ve tedaviden sonra gebelik durumu tartışılmıştır.
  • ItemUnknown
    Sırt üstü yatışa bağlı hipotansiyon ve yarı yatırılarak yapılan sezerian ameliyatı
    (Bursa Üniversitesi, 1978) Toydemir, Orhan; Kıyan, Suat; Bursa Üniversitesi/Tıp Fakültesi.
    Sezerian ameliyatında uterus'un aorta ve vena-kava inferiara yaptığı bası sonucu annede hipotansiyon, uterus venlerinde genişleme ve çocukta solunum depresyonu oluşur. Bunu önlemek için anneyi yarı yan vaziyete çevirmek ve böylece uterusu aorta ve vena-kava inferior'dan uzaklaştırmak, ayrıca sür'atle doğumu gerçekleştirmek lazımdır.
  • ItemUnknown
    Vena-kava inferior sendromu (4 vaka münasebetiyle)
    (Bursa Üniversitesi, 1978) Kıyan, Suat; Ahad, Erdal; Bursa Üniversitesi/Tıp Fakültesi.
    Bu çalışmada 4 vena-kava inferior sendromu vakası sunulmuştur. Vena-kava inferior sendromunun sebepleri üzerinde durulmuş, literatür gözden geçirilmiştir. Plasentanın erken ayrılması ve amnios embolisi gibi durumların vena-kava inferior sendromu ile ilişkisinden bahsedilmiştir. Narkoz altında bu sendromun meydana çıkış ve anestezi ile ilişkisi tartışılmıştır.
  • ItemOpen Access
    Doğumsal kökenli norojenik mesane
    (Bursa Üniversitesi, 1978) Kilerci, Nihat; Özcan, Orhan; Bursa Üniversitesi/Tıp Fakültesi.
    Ender görünüşü nedeniyle doğumsal kökenli bir nörojenik mesane olgusu sunuldu. Nörojenik mesanenin etyolojisine değinildi. Doğumsal kökenli nörojenik mesanede eğitimin önemi üzerine duruldu.
  • ItemOpen Access
    Koltuk değneği kullanımına bağlı iki yanlı radial sinir paralizisi
    (Bursa Üniversitesi, 1978) Özcan, Orhan; Bursa Üniversitesi/Tıp Fakültesi.
    Radial sinir yaralanması çevresel sinir yaralanmaları arasında sık görülür. Ancak koltuk değneği kullanımına bağlı yaralanmaya ender rastlanılmaktadır. Bu nedenle koltuk değneği kullanımına bağlı iki yanlı radial sinir paralizisi sunuldu. Koltuk değneğinin işlevi ve kullanımı sırasında gözönünde bulundurulması gereken noktalar üzerinde duruldu.
  • ItemOpen Access
    Anestezide hipotansiyon (iki olgu nedeniyle)
    (Bursa Üniversitesi, 1978) Toydemir, Orhan; Şahin, Şükran; Bursa Üniversitesi/Tıp Fakültesi.
    Kan basıncı normal olan hastalar yan pozisyona çevirirlerse değişik nedenlere bağlı olarak kan basıncı düşebilir. Bu yazı da çok seyrek görülen iki olgu sunulmuş, ameliyat pozisyonuna ve anesteziye bağlı olarak görülebilecek hipotansiyon konulan tartışılmıştır.
  • ItemOpen Access
    Memede hidatik kist
    (Bursa Üniversitesi, 1978) Doğruyol, Hasan; Etker, Barbaros; Küçükel, Ahmet; Ceran, Rabia; Bursa Üniversitesi/Tıp Fakültesi.
    Sağ meme üst iç kadranda lokalize olmuş bir kist hidatik olgusu sunuldu. Bu nedenle meme kist hidatiğinin diğer meme kistleri ve selim tümörleri ile ayırıcı tanısı ve ponksiyonun sakıncası anlatıldı.
  • ItemOpen Access
    Koledok kisti
    (Bursa Üniversitesi, 1978) Doğruyol, Hasan; Kızıl, Ayhan; Birinç, Şerif; Küçükel, Ahmet; Taşdelen, İsmet; Bursa Üniversitesi/Tıp Fakültesi.
    Akut batın ön tanısıyla acilen ameliyata alınan bir vakada gözlenen koledok kisti takdim edildi. Vakada kistektomiden sonra koledokoduodenostomi ve pankreatik duodenestomi yapıldı.
  • ItemOpen Access
    M. obligus internus içinde hidatik kist
    (Bursa Üniversitesi, 1987) Kızıl, Ayhan; Doğruyol, Hasan; Küçükel, Ahmet; Devranoğlu, Muammer; Etker, Barboros; Bursa Üniversitesi/Tıp Fakültesi.
    Karın duvarında obliquus internus adalesinde lokalize olmuş bir, kist hidatik olgusu takdim edildi. Nadir görülmesi nedeni ile yayınlanması uygun görüldü.
  • ItemOpen Access
    Serbest perforasyon gösteren bir ileitis terminale vakası
    (Bursa Üniversitesi, 1978) Küçükel, Ahmet; Doğruyol, Hasan; Çulha, Duruhan; Özcan, Mesut; Bursa Üniversitesi/Tıp Fakültesi.
    Terminal ileumda kronik granülomatöz bir hastalık olan terminal ileitis pek ender olmayan bir hastalıktır. Serbest perforasyon bu hastalığın en ender görülen komplikasyonudur. 1966 senesine kadar Amerika'da sadece 6 serbest perforasyon yayınlanmıştı . Aşağıda yayınladığımız vaka serbest perforasyon gösteren bir ileitis terminalistir.
  • ItemOpen Access
    Fetus papyraoeus
    (Bursa Üniversitesi, 1978) Cengiz, Candan; Kıyan, Suat; Tor, Bediz; Bursa Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Kadın Doğum Anabilim Dalı.
    Bir fetüs papyraceus vakası takdim edilmiştir. Literatür gözden geçirilmiş ve literatürdeki vakaların münakaşası yapılmıştır.
  • ItemOpen Access
    Göz içi sıvısındaki potasyum miktarına göre ölüm zamanının tayini
    (Bursa Üniversitesi, 1978) Özden, Salih Yaşar; Bursa Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Adli Tıp Anabilim Dalı.
    Adli Tıbbı meşgul eden önemli konulardan biri olan ölüm zamanının tayininin önemi anlatılmıştır. 15 dakikada göz içi sıvısındaki potasyum konsantrasyonuna göre Sturner formülleri ile ölüm zamanı tayin edilmiştir. Yönetimin güncel yaşamda geçerliliği tartışılmıştır.
  • ItemOpen Access
    Hemodializde arterio-venöz fistül ve kullanımı
    (Bursa Üniversitesi, 1978) Kutlay, Burçin; Yurtkuran, Mustafa; Güler, Nezih; Bursa Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Genel Cerrahi Anabilim Dalı.; Bursa Üniversitesi/Tıp Fakültesi/İç Hastalıkları Anabilim Dalı.
    Kronik Böbrek Yetmezliği nedeni ile hemodialize alınacak vakalarda uygulanan uç-yan Radiosefalik arteriovenöz fistül yöntemi anlatılmış ve görülen komplikasyonlar literatür verileri ile tartışılmıştır.
  • ItemOpen Access
    Riskli hastalarda ketamin-fentanyl kombinasyonundan elde edilen sonuçlar
    (Bursa Üniversitesi, 1978) Özyurt, Gürayten; Özcan, Berin; Bursa Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı.
    Riskli hastalarda; Dissosiyatif anestezik olan ketaminden indüksiyon ajanı olarak, analjezi için hem ketamin hem de fenton den yararlanarak pankuronyum ile kas gevşeticisi olarak kombine ederek Dengeli Anestezi Tekniği uygulamayı önermekteyiz. Adı geçen ilaçların kullandığımız dozlarda kardiyovasküler düzenliliği sağlayabileceğini düşünmekteyiz.