Cihat kavramının siyasal şiddet aracı olarak kullanılmasının yapısalcı analizi: El Kaide örneği

Loading...
Thumbnail Image

Date

2013-07-10

Authors

Baysal, Samet

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmada; El Kaide'nin cihat anlayışı ve cihat kavramını siyasal şiddet aracı olarak nasıl kullandığı ele alınmaktadır. Öncelikli olarak şiddet, siyasal şiddet ve terörizm kavramı araştırılmış, El Kaide terör örgütünün tarihi ve eylemleri incelenmiştir. Ardından İslam dininin cihat kavramına yaklaşımı incelenmiş ve El Kaide'nin cihat anlayışı ile arasındaki farklar tespit edilmiştir. Son olarak, El Kaide'nin cihat anlayışını şekillendiren unsurlar yapısalcı yöntemle analiz edilmeye çalışılmıştır. Özellikle Haricilik, Selefilik, Vahhabilik ve küresel cihat konuları değerlendirilmeye alınmış ve Teymiye, Abdulvahhab ve Abdullah Azzam isimli kişilerin El Kaide'nin cihat anlayışına olan katkıları tespit edilmiştir.
In this study; understanding of al-Qaeda's jihad and how to use of the concept of jihad as a means of political violence are discussed. As a priority, the copcepts of Violance, political Violance and terrorism are reseached and studied history and actions of the terrorist organization al-Qaeda. After that, Approach to the concept of jihad in Islam are examined and Al-Qaeda's jihad with an understanding of the differences between the approach has been found. Finally, elements that have shaped the understanding of al-Qaeda's jihad is analyzed by the structuralist method. Especially Kharijism, Salafism, Wahhabism, and the global jihad subjects were evaluated and the person?s contribution, named Taymiyyah, Abdulvahhab and Abdullah Azzam, to the understanding of al-Qaeda's jihad have been identified.

Description

Keywords

Şiddet, Siyasal şiddet, Terörizm, El Kaide, Cihat, Haricilik, Selefilik, Vahhabilik, Küresel cihat, Violence, Political violence, Terrorism, Al Qaeda, Jihad, Kharijism, Salafism, Wahhabism, The global jihad

Citation

Baysal, S. (2013). Cihat kavramının siyasal şiddet aracı olarak kullanılmasının yapısalcı analizi: El Kaide örneği. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.