Balıkesir yöresinde hayvansal tütün zararlıları

Loading...
Thumbnail Image

Date

1992-09-10

Authors

Varlı, Sakin Vural

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Balıkesir yöresinde tütün (Nicosia.no. ta.ba.cum L.)' lere fidelik ve tarla dönemlerinde zararlı olan böceklerin morfolojik tanınmaları, yayılışları ve zararlarını belirlemek amacı ile 1990 veya 1992 yıllarında yapılan çalışmaların ilk aşamasını Balıkesir Merkez, Savaştepe, Sındırgı, Bigadiç, İvrindi ve Manyas ilçeleri ve köylerinde toplam 17 örnekleme noktasında yapılan survey çalışmaları oluşturmuştur. Bu amaçla, fidelik döneminde 45 gün ara ile 2 ve tarla döneminde 30 gün ara ile 4 survey yapılmış, böcekler toplanmış, yayılış alanları ve zarar şekilleri saptanarak koleksiyonları yapılmıştır. Toplanan böceklerin; Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Entomoloji ve Zirai Zooloji Kürsüsünde ve Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Bölümünde teşhisleri yaptırılmıştır. Çalışma dönemimiz boyunca araştırma alanımızda 4 takıma ait 10 familyaya bağlı zararı önemli 13, 1 takıma ait 3 familyaya bağlı yararlı 5 olmak üzere toplam 18 tür tespit edilmiştir.
The purpose of this study which was made between 1990 and 1992 in region Balıkesir is to determine the mor phology, distribution and damage of the pests which become injurious on Tabacco ( Nicotiana La.ba.cum L. ). The first step, of this studay was made Balıkesir center, Savaştepe, Sındırgı, Bigadiç, ivrindi and Manyas provinces in total 17 sampling points as a survey. On this purpose, in the seedling stage two surveys 45-day interval and in the field stage four surveys with 30-day interval were made, pests were collected, distribut ion area and demaging types were determined and were made collection.

Description

Keywords

Balıkesir yöresinde, Tütün zararlıları, Böceklerin morfolojik tanınmı, Fidelik ve tarla dönemleri, In Balıkesir region, Tobacco pests, Seedling and field periods, Morphological identification of insects

Citation

Varlı, S. V. (1992). Balıkesir yöresinde hayvansal tütün zararlıları. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.