Derin çekme işlemine etki eden parametrelerin analizi ve optimizasyonu

Loading...
Thumbnail Image

Date

2005-04-05

Authors

Göl, Serkan

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmada sanayide en sık kullanılan metal şekillendirme yöntemlerinden biri olan derin çekme ve buna etki eden parametreler incelenerek, bir implicit sonlu elemanlar yazılımı olan AutoForm ile bir otomobil parçasının analizi yapılmış ve elde edilen analiz sonuçlarına göre kalıp ve proses parametreleri üzerinde değişiklikler yapılarak, en uygun kalıp tasarlanmıştır. Özellikle baskı plakası, süzdürme kanalları, açınım ve çekme radyüslerinin optimizasyonu yapılmıştır. Buradan elde edilen verilere göre parçanın bir çekme operasyonu ile oluşturulup oluşturulamayacağı tespit edildikten sonra presde yapılan alıştırma ve deneme çalışmalarıyla parça toleranslar dahilinde basılmıştır.
In this study, For an automobile product, deep drawing method which is one of the most commonly used metal forming processes, and the parameters affecting it are investigated using Auto Form which is an implicit finite method software. According to the analysis results, tool and process parameters are modified, and the optimum sheet metal die is designed. Especially cushion rings, draw beads, blanking, and draw radius parameters are optimized. According to the analysis results obtained, it is investigated whether the product could be formed by one deep drawing operation or not. After it is obtained, then together with the spotting and try-outs at the stamping process, the product is manufactured within the tolerances.

Description

Keywords

Derin çekme, Süzdürme kanalları, Açınım, Baskı plakası çekme radyüsü, Deep drawing, Draw beads, Blanking, Cushion rings, Draw radius

Citation

Göl, S. (2005). Derin çekme işlemine etki eden parametrelerin analizi ve optimizasyonu. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.