Prostat kanserli hasta tedavi planları üzerinde yapılan SBRT ve VMAT planlarının dozimetrik parametrelerinin karşılaştırılması

Loading...
Thumbnail Image

Date

2021-03-12

Authors

Ertürk, Esma

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmada radyoterapi görmüş prostat kanseri tanılı 9 hasta için SBRT tekniği ile VMAT ve Cyberknife® tedavi yöntemleri kullanılarak yapılan tedavi planlarının dozimetrik karşılaştırılması yapılmıştır. Primer tanısı prostat kanseri olan, Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı’nda tedavi almış 9 hastaya ait arşiv materyali retrospektif olarak elde edilmiştir. Elde edilen veriler Accuray Precision TPS ve Monaco TPS’e aktarılmış, retrospektif planların oluşturulması için hedef hacim (PTV) ve kritik organlar (rektum, mesane, sağ ve sol femur başları) konturlanmıştır. Her iki TPS’deki planlamalar için aynı konturlar kullanılmıştır. Tüm hastalar için reçete edilen toplam doz 36,25 Gy olarak 5 fraksiyonda verilmiştir. Yapılan sanal planlarda kritik organ doz değerlerinin sağlanması ve hedef hacmin reçete edilen dozun tamamını alması hedeflenmiştir. Oluşturulan sanal planlardaki DVH’lar ile doz dağılımları elde edilmiş ve SPSS programı ile Bağımsız T testi ve Mann Whitney U testleri kullanılarak istatistiksel analizler yapılmıştır. Yapılan çalışmalar neticesinde her iki yöntemdeki planlar dozimetrik olarak incelendiğinde, değerler klinik olarak uygun bulunmuştur. Kritik organ dozları ve reçete edilen dozu alan hedef hacim için elde edilen değerler küçük farklılıklara rağmen benzer sonuçlar vermiştir. Accuray-Cyberknife® CI değerinde daha iyi sonuç verirken Monaco-VMAT, HI ve MU değerlerinde daha düşük sonuçlar vermiştir.
In this study we aimed dosimetric comparison of treatment plans made using SBRT technique, VMAT and Cyberknife® treatment methods for 9 patients diagnosed with prostate cancer who received radiotherapy. Archive material of 9 patients whose primary diagnosis was prostate cancer and who received treatment at Bursa Uludağ University Medical Faculty Radiation Oncology Department was obtained retrospectively. The obtained data were transferred to Accuray Precision TPS and Monaco TPS, and the target volume (PTV) and critical organs (rectum, bladder, right and left femoral heads) were contoured to create retrospective plans. The same contours are used for the planning in both TPS. In the virtual plans, it was aimed to provide critical organ dose values and to get the target volume to take the entire prescribed dose. Dose distributions were obtained with the DVHs in the virtual plans created and statistical analyzes were made using the SPSS program, Independent T test and Mann Whitney U tests. As a result of the studies performed, when the plans in both methods were examined dosimetrically, the values were found to be clinically appropriate. Values obtained for critical organ doses and target volume receiving the prescribed dose gave similar results despite minor differences. Accuray-Cyberknife® gave better results in CI values, while Monaco-VMAT gave lower results in HI and MU values.

Description

Keywords

Prostat kanseri, SBRT, VMAT, Cyberknife®, Prostate cancer

Citation

Ertürk, E. (2021). Prostat kanserli hasta tedavi planları üzerinde yapılan SBRT ve VMAT planlarının dozimetrik parametrelerinin karşılaştırılması. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü.