Taylarda bleature ve sinovitis ile seyreden sebebi bilinmeyen bir hastalik üzerinde biyokimyasal incelemeler

Loading...
Thumbnail Image

Date

1992

Authors

Vural, Rıfat
Akandır, Mehmet

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu araştınna, Gemlik Askeri Veteriner Araştırma Enstitüsü Merkez Komutanlıgı'nda yetiştirilen yanmkan ingiliz tayların ön ve art bacaklarında görülen sebebi bilinmeyen bir hastalıgı incelemek amacıyla yapıldı. Hasta taylarda sinovitis ve bleature gözlenmiş olup 4 tanesine tenetomi operasyonu uygulanmıştı. 5 tayın sinovya sıvılan tamamen aseptik şartlarda teknige uygun olarak enjektör ile alındı. Fiziksel ve biyokimyasal analizleri yapıldı. taylı bir biyokimyasal inceleme için de 6 aylık 9 hasta ve 5 adet saglıklı tay araştırma materyali olarak kullanıldı. Vena jugularis'ten alınan kandan serum çıkarılarak analizler gerçekleştirildi.
This study has been done to investigate the reasons of the swollen carpal and tarsal joints in crossbreed english foals in Gemlik Military Veterinary Research Institute. Synovial fluids from affected joints were taken by sterile syringe. Phyical and biochemical analysis were perfonned. For a detailed biochmical analysis, blood sanıptes of 6 monthage 9 sicks and 5 healthy fools were collected.

Description

Keywords

Foal, Tay hastalıkları, Synovial fluids, Blood analysis, Noninfectious arthritis, Glucose, Alkalen phosphatase, Acid phosphatase, SGOT, LDH, Total protein, Urea, Creatinine, Na, K, Ca, P, Mg, CPK

Citation

Mert, N. vd. (1992). " Taylarda bleature ve sinovitis ile seyreden sebebi bilinmeyen bir hastalik üzerinde biyokimyasal incelemeler" Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 11(1),121-127.