Karacabey harası sun'i tohumlama boğalarında klinik, spermatolojik ve bakteriyolojik araştırmalar

Loading...
Thumbnail Image

Date

1985

Authors

Çekgül, Erol

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Evcil hayvanların en önemli verimi olan dölverimi, erkeklerde dişilere nazaran daha da önemlidir. Özellikle suni tohumlama laboratuvarlarında kullanılan boğaların dölverimlerinin iyi olması zorunludur. Karacabey Harası donmuş sperma laboratuvarındaki 11 boğanın spermatolojik ve klinik muayeneleri yapılmış, ayrıca prepusyal yıkantı sıvısı ve sperma örneklerinden ekim yapılarak mevcut mikroorganizmalar izole edilmiştir. Sonuçta, boğalar sperma verimi ve özellikleri bakımından yeterli bulunmuş, klinik muayenelerinde de herhangi bir bozukluğa rastlanmamıştır. Prepusyal yıkantı sıvısı ve spermanın bakteriyolojik muayenesinde E. Coli, Stafilokoklar ve B. Subtulis'e rastlanmıştır.
Die Fruchtbarkeit ist sehr wichtig bei den Haustieren. Besonders in den Besammugastationen spielt dieses Merkmal eine grosse Rolle. 11 Bullen, die in Karacabey Gestüt als Besamungsbullen verwendet werden, wurden spermatologisch und klinisch gerprüpft. Ausserdem der samen und die präputiale Spülprobe von Bullen Wurden bakteriologisch untersucht. An Abschluss wurde festgestellt, dass die Bullen als spermatologischen Unter suchungen Wurden E. Coli, Staphylakokken und B. Subtulis festgestellt.

Description

Keywords

Sun'i tohumlama, Boğa

Citation

Gökçen, H. (1985). "Karacabey harası sun'i tohumlama boğalarında klinik, spermatolojik ve bakteriyolojik araştırmalar". Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 4(1-2-3), 53-62.