Karnivorlarla ruminantların kan serumunda demir ve total demir bağlama kapasitesi ile vitamin c değerleri üzerinde çalışmalar

Loading...
Thumbnail Image

Date

1985

Authors

Çamaş, Hayati
Testereci, Haluk

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışma, karnivorlarla ruminantların kan serumunda demir, demir bağlama kapasitesi ve vitamin C değerlerinin saptanması amacı ile yapılmıştır. Aynı zamanda vitamin C değerleri ile demir ve demir bağlama kapasitesi arasındaki korrelasyonlar ve adı geçen biyokimyasal parametreler üzerinde kastrasyonun etkileri de araştırılmıştır. Araştırma materyali olarak 10 kurt köpeği ile 19 Saanen Keçisi kullanılmıştır. Araştırmalardan elde ettiğimiz değerlerin istatistiki sonuçları Tablo I ve II'de özetlenmiştir. Gerek karnivorlarda ve gerekse ruminantlarda vitamin C değerleri ile demir, total ve latent demir bağlama kapasiteleri arasında istatistiki yönden önemli korrelasyonlar bulunamamıştır. Ayrıca keçilerde, kastrasyonun da incelenen parametreler üzerinde etkili ol. madığı görülmüştür. Elde edilen sonuçlar kısaca tartışılmıştır.
Diese Untersuchungen wurden durchgeführt, um den Gehalt an Eisen, Vitamin C und die Höhe der Gesamteisenbindungskapazitaeten im Blutserum bei den Karnivoren und Wiederkaeuern zu ermitteln. Gleichzeitig wurden auch die Korrelationen zwischen den Gehalten an Vitamin C und den Werten von Eisen, den totalen und latenten Eisenbindungskapazitaeten des Serums festgestellt. Auch wurde der Einfluse der Kastration auf die Blutparameter untersucht. Als Untersuchungsmaterial wurden 10 weibliche und maennliche Wolfhunde und 19 maennliche Ziegen von der Rasse Saanen verwendet. Davon 8 Ziegen waren kastriert. Die Untersuchungsergebnisse sind in der Tabelle I und die Korrelationkoeffizienten und die t-werte in der Tabelle II angegeben. Wie aus der Tabelle I geht hervor, stellte man fest, dass die Kastration die untersuchten Blutparameter nicht beeinflusste. Es wurde keine signifikante Korrelationen zwischen den Gehalten an Vitamin C, den Eisen-Gehalten, den totalen und latenten Eisenbindungskapazitaeten des Serums von Karnivoren und Wiederkaeuern beobachlet. Die Untersuchungsresultate wurden kurz diskutiert.

Description

Keywords

Eisen, Vitamin C, Eisenbindungskapazitaet, Ziege, Hund, Karnivor, Ruminant

Citation

Çamaş, H. ve Testereci, H. (1985). "Karnivorlarla ruminantların kan serumunda demir ve total demir bağlama kapasitesi ile vitamin c değerleri üzerinde çalışmalar". Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 4(1-2-3), 19-24.