Alphouse lavallee üzüm çeşidinin modifiye atmosfer (MA)' de muhafazası üzerine asetaldehit uygulamalarının etkileri

Loading...
Thumbnail Image

Date

1998

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Sofralık üzümlerin hasattan sonra depolanmaları esnasında meydana gelen bozulmayı azaltmak ve pazara daha uzun süre kaliteli ürün sunabilmek için, farklı örtü materyalleri (35p PVC, 30p PP ve 45p PE) ve asetaldehit (AA) buharı uygulamalarının etkileri incelenmiştir. Hasat edilen Alphonse Lavallee üzüm çeşidine, kuru buzla buhar hale getirilen asetaldehit O (kontrol), 5, 1 O ve 15 dakikalık süreler/e uygulanmış; uygulamalardan hemen sonra üzümler O± l °C sıcaklıktaki soğuk odalarda 60 gün süre ile depolanmıştır. 60 günlük depolama sonucunda, 1 O . dakikalık asetaldehit uygulaması ve PVC örtü materyali kombinasyonu çürüme oranım azaltması açısından en iyi sonucu vermiştir. Ayrıca, asetaldehitin üzümlerde bıraktığı kalıntı miktarı insan sağlığını tehdit edici sınırın altında bulunmuştur.
Different covering materials (35J.1 PVC, 30p PP, 45p PE) and acetaldehyde (AA) vapour applications were tested on table grapes to decrease decays after harvest and during storage as well as to present a high quality product to market for a long period. After vaporizing in dry ice, acetaldehyde was applied for O (control), 5, 10 and 15 minutes to grape cultivar Alphonse Lavallee. Then grape cultivar Alphonse Lavallee was stored for 60 days at O ± JOC. At the end of 60 days storage period, a combination of 10 minutes acetaldehyde application and PVC cover 11g material gave the best result with respect to decay ratio. Moreover, the amount of acetaldehyde residue found in grapes was below the danger limits for human health.

Description

Bu çalışma, Bursa Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde Atilla Eriş 'in danışmanlığında Cihat Türkben tarafından yazılan "Marmara bölgesinde yetiştirilen önemli bazı sofralık üzüm çeşitlerinin soğukta muhafazaya uygunlukları üzerinde araştırmalar" adlı yüksek lisans tezine dayanılarak hazırlanmıştır.

Keywords

Üzüm, Alphonse lavallee, Muhafaza, Modifiye atmosfer (MA), Asetaldehit uygulaması, Grape, Alphonse lavallee, Storage, Modified atmosphere (MA), Acetaldehyde application

Citation

Türkben, C. ve Desteci, A. (1998). ''Alphouse lavallee üzüm çeşidinin modifiye atmosfer (MA)' de muhafazası üzerine asetaldehit uygulamalarının etkileri''. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 14(1), 13-22.