5-6 yaş grubu çocuklarının sahip oldukları öz düzenleme becerileri ile anne-baba tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2020-09-21

Authors

Yılmaz, Yeliz

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu araştırmanın amacı, okul öncesi eğitim alan 5-6 yaş çocukların sahip oldukları öz düzenleme becerilerinin anne baba tutumları ile olan ilişkisinin incelenmesidir. Ayrıca bu amaç doğrultusunda, çocukların sahip oldukları öz düzenleme becerilerinin ve ebeveyn tutumlarının çeşitli kişisel değişkenlerin (yaş, cinsiyet, kardeş sayısı, doğum sırası, okul öncesi eğitim alma süresi, ebeveyn cinsiyeti, ebeveyn yaşı, annenin öğrenim durumu, babanın öğrenim durumu ve sosyo-ekonomik düzey) etkisinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Araştırmada mevcut durumu ortaya koyma amacıyla yapılan ve nicel bir desen olan ilişkisel tarama modeli tercih edilmiştir. Araştırmanın örneklemini, Bursa ili Yıldırım ilçesinde okul vi öncesi eğitime devam eden 5-6 yaş grubundaki 188 çocuk ile bu çocukların öğretmenleri ve anne-babaları oluşturmaktadır. Örneklemin oluşturulmasında seçkisiz olmayan örnekleme yöntemleri içerisinden uygun örnekleme yöntemi benimsenmiştir. Araştırma sonucunda, anne-babaların aşırı koruyucu ebeveyn tutumu ile çocukların kontrol beceri düzeyleri arasında negatif yönlü ve düşük düzeyli ilişki olduğu sonucuna varılmıştır. Anne ve babaların demokratik, otoriter, aşırı koruyucu, izin verici tutumları ve çocukların düzenleme becerileri arasında anlamlı düzeyde ilişkiye ulaşılmıştır. Anne-babaların demokratik, otoriter, izin verici tutumları ve çocuklara ait kontrol becerileri arasında ise anlamlı düzeyde bir ilişkiye ulaşılamamıştır. Araştırma, okul öncesi dönem çocuklarının öz düzenleme ve ebeveyn tutumlarına yönelik bazı uygulama önerilerine dikkat çekmekte ve konuya ilişkin pek çok etkenin derinlemesine anlaşılabilmesi için boylamsal olarak incelenmesini önermekle sona ermektedir.
The aim of this study is to examine the relationship between the self-regulation skills of 5-6-year-old preschool children and their parents' attitudes. In addition, in line with this purpose, children's self-regulation skills and parental attitudes are determined by various personal variables (age, gender, number of siblings, the order of birth, duration of preschool education, parental gender, parental age, mother's education status, father's educational status, and socioeconomic level). In the research, the relational screening model, which is a quantitative design, was used to reveal the current situation. The sample of the study consists of 188 children in the 5-6 age group who attend pre-school education in the Yıldırım district of Bursa province, and their teachers and parents. In the research, the relational survey model, which is a quantitative design, was preferred in order to reveal the current situation. As a viii result of the study, it was concluded that there is a negative and low-level relationship between the overprotective parental attitude of the parents and the control skill levels of the children. A significant correlation has been reached between parents' democratic, authoritarian, overprotective, permissive attitudes, and children's organizing skills. There was no significant relationship between the parents' democratic, authoritarian, permissive attitudes, and their children's control skills. The research draws attention to some practical suggestions for self-regulation and parental attitudes of preschool children and ends with suggesting that many factors related to the subject should be examined longitudinally in order to be understood in depth.

Description

Keywords

Okul öncesi eğitim, Öğretmen görüşleri, Öz düzenleme becerisi, Çocuk, Anne-baba tutumu, Preschool education, Teacher views, Child, Self-regulation skills, Parental attitude

Citation

Yılmaz, Y. (2020). 5-6 yaş grubu çocuklarının sahip oldukları öz düzenleme becerileri ile anne-baba tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.