Klinik olarak normal vücut kondisyonuna sahip ve obez köpeklerde rutin biyo-belirteçler ile asimetrik dimetil arjinin (ADMA) ve oksidatif stres parametrelerinin değerlendirilmesi

Thumbnail Image

Date

2019-05-31

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Son yıllarda insanlar ve hayvanlar için ciddi bir sağlık problemi olan obezite ideal vücut ağırlığının %15-20'sinden fazla olması olarak tanımlanmaktadır ve köpeklerde genel olarak vücut kondisyon skorlaması yapılarak sınıflandırılma yapılmaktadır. Obez olduğu belirlenen köpeklerin obezite ile eş zamanlı olarak asemptomatik veya semptomatik çeşitli hastalıklardan muzdarip oldukları bilinmektedir. Bu hastalıklar birtakım kan parametrelerinde değişikliklere sebep olmaktadır. Bu çalışmanın amacı normal vücut kondisyonuna sahip ve obez köpeklerde rutin biyobelirteçler yanında asimetrik dimetilarjinin (ADMA) ve oksidatif stres [süperoksitdismutaz (SOD), malondialdehit (MDA), katalaz (CAT)] parametrelerinin belirlenmesidir. Çalışmamızda 20 adet normal vücut kondisyonlu ve 20 adet obez olmak üzere toplam 40 adet köpekten kan örnekleri alınmıştır. Bu kan örnekleri hemogram ve rutin biyokimyasal parametreler açısından laboratuvarda değerlendirilmiştir. Analizi yapılan rutin biyobelirteçler dışında ADMA ve oksidatif stres parametreleri de değerlendirilmiştir. Elde edilen verilerin bir kısmı obez ve normal vücut kondisyonlu köpek grupları arasında belirgin farklılık göstermiştir. Hematolojik parametrelerden MCV (P=0,036), MCH (P=0,018), PLT (0,009) ve MPV (P<0,001); biyokimyasal parametrelerden ALB (P=0,035), BUN (P<0,001), Ca (P=0,010), CHOL (P=0,006), TG (P=0,027) ve bunların yanında beşeri hekimlikte de obezitede yüksek seviyelerde bulunan ADMA (p<0,001) ve oksidatif stres parametreleri (SOD, P<0,001, MDA, P<0,001, CAT, P<0,001) açısından köpek grupları arasında istatistiki olarak fark bulunmaktadır (P<0,005). Sonuç olarak elde ettiğimiz kan parametrelerinin seviyelerinin yorumlanmasının obezitenin değerlendirilmesinde, tedavisinde veya önlenmesinde yararlı olabileceği ve köpeklerde obezite ile ilgili yapılacak diğer çalışmalara ışık tutacağı düşüncesindeyiz.
Obesity, which is a serious health problem for people and animals in recent years, is defined as having an ideal body weight of more than 15-20% and it is generally classified in dogs using by body condition scoring. It is known that dogs, who are found to be obese, suffer from various asymptomatic or symptomatic diseases simultaneously with obesity. These diseases cause changes in some blood parameters. The aim of this study was to determine the parameters of asymmetric dimethylarginine (ADMA) and oxidative stress [superoxide dismutase(SOD), malondialdehyde (MDA), catalase(CAT)] in addition to routine biomarkers in obese dogs and dogs with normal body condition. In our study, blood samples were taken from 40 dogs including 20 normal body conditioners and 20 obese individuals. These blood samples were evaluated in laboratory for hemogram and routine biochemical parameters. Apart from the routine biomarkers analyzed, ADMA and oxidative stress parameters were also evaluated. Some of the data obtained showed significant differences between obese and normal body condition dog groups. MCV (p = 0.036), MCH (p = 0.018), PLT (0.009) and MPV (p <0.001) from hematological parameters; biochemical parameters were ALB (p = 0,035), BUN (p <0,001), Ca (p = 0,010), CHOL (p = 0,006), TG (p = 0,027), ADMA (p <0,05) and oxidative stress parameters (SOD, p <0.001; MDA, p <0.001; CAT, p <0.001) in terms of dog groups were statistically different (p <0.05). As a result, it is thought that the interpretation of the levels of blood parameters may be useful in the evaluation, treatment or prevention of obesity and in other studies on obesity in dogs.

Description

Keywords

Obezite, Asimetrik dimetil arjinin, Oksidatif stres, Köpek, Obesity, Asymmetrical dimethyl arginine, Oxidative stress, Dog

Citation

Tunca, M. (2019). Klinik olarak normal vücut kondisyonuna sahip ve obez köpeklerde rutin biyo-belirteçler ile asimetrik dimetil arjinin (ADMA) ve oksidatif stres parametrelerinin değerlendirilmesi. Yayınlanmamış doktora tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü.