Türkiye'deki devlet kurumlarına ait web sitelerinin web erişilebilirliği durumu ve bölgeler arasındaki farklılıkların incelenmesi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2019-10-25

Authors

Doğan, Arif

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Dünyanın dört bir yanındaki web sitelerinde yoğun bir şekilde yayılmanın ardından, engelli bireylerin bu web sitelerini nasıl kullanabileceği ve onlarla etkileşime geçebileceğine dikkat çekmektedir. Bu çalışmanın temel amacı, online tarama yapan programlardan ve direkt görme engelli kullanıcılar ile yapılan uygulamalardan alınan veriler ile Türkiye'deki devlet kurumlarına ait web sitelerin erişilebilirliğini ortaya koymak ve coğrafi bölgeler arasındaki web erişilebilirliği oranını kıyaslamaktır. Web sitelerinin erişilebilirliği, Web İçeriği Erişilebilirlik Kılavuzu (WCAG) 2.0 kullanılarak analiz edilmiştir. Bu web sitelerinin erişilebilirliğini analiz etmek için AChecker ve Wave aracı kullanılmıştır. Analiz sonuçlarının değerlendirilmesi neticesinde, WCAG 2.0 ihlallerine ilişkin pek çok erişilebilirlik sorunu olduğu, Achecker aracının Wave aracına nazaran 2,5 kat daha fazla erişilebilirlik hatası tespit ettiği ve en fazla sorunun Algılanabilirlik ilkesinde olduğu ortaya çıkmıştır. Türkiye'deki yetkililerin, yöneticilerin ve geliştiricilerin, tüm vatandaşlara eşit erişim sağlamak için devlet kurumlarına ait web sitelerinin erişilebilirliğinin iyileştirilmesi konusu üzerinde daha fazla durması gerekmektedir.
It draws attention to how disabled individuals can use and interact with these websites after intensely spreading on websites around the world. The main purpose of this study is to reveal the web accessibility of the the state institutions in Turkey and to compare the web accessibility ratio among the geographical regions with the data obtained from online scanning programs and the data received from the applications performed with direct visually impaired users. The accessibility of websites was analyzed using the Web Content Accessibility Guide (WCAG) 2.0. AChecker and Wave tools were used to analyze the accessibility of these websites. As a result of the analysis results of these web sites, it was found that there were many accessibility issues related to WCAG 2.0 violations, Achecker detected 2.5 times more accessibility errors than Wave tool and the most problem was in Perceptibility principle. The authorities in Turkey, managers and developers, to ensure equal access to all citizens, improving the accessibility of websites belonging to government agencies need to stay more on the subject.

Description

Keywords

Web erişilebilirliği, Engellilik, Web içeriği erişilebilirlik rehberi, Web accessibility, Disability, Web content accessibility guidelines

Citation

Doğan, A. (2019). Türkiye'deki devlet kurumlarına ait web sitelerinin web erişilebilirliği durumu ve bölgeler arasındaki farklılıkların incelenmesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.