Laik siyasetin Türkiye’de çok partili siyasal hayata etkisi (1945-1971)

Loading...
Thumbnail Image

Date

2019-11-28

Authors

Kaymak, Tunahan

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Din ve Siyaset ilişkisi Türkiye’de sıklıkla tartışılan konulardan biri olmuştur. Özellikle Diyanet İşleri Başkanlığı ve okullarda din eğitimi meselesi ile bir dönem yaşandığı iddia edilen din ve vicdan özgürlüğü ihlali tartışmaları önemli konu başlıklarıdır. Bu çalışmada da Türkiye’de 1945-1971 yılları arasında laikliğin kapsamına giren konularla Türk siyaseti arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu yapılırken o dönem iktidarda olan partilerin politikaları, faaliyette olan partilerin de programları incelenmiştir. Çalışmanın sonucunda Türkiye’de laikliğin 1945-1971 yılları arasında çok partili Türk siyasetini etkileyen çok önemli bir unsur olduğu fakat bununla birlikte partilerin laiklik konusunda farklı görüşlere sahip olmadığı sonucuna varılmıştır.
Religion and Politics has been one of the topics frequently discussed in Turkey. Especially, the Presidency of Religious Affairs and the issue of religious education in schools and discussions of alleged violations of freedom of religion and conscience are important topics. In this study, between the years 1945-1971 aimed to investigate the relationship between the subjects covered by the laicism in Turkey and Turkish politics. While doing this, the policies of the parties in power and the programs of active parties were examined. As a result, Although there are not very different views on laicism among the political parties, laicism is very important factor in multiparty political life in Turkey.

Description

Keywords

Türk modernleşmesi, Turkish modernization, Laiklik, Türk siyaseti, Çok partili sistem, Laicism, Turkish politics, Multiparty system, Laiklik, Türk siyaseti, Çok partili sistem

Citation

Kaymak, T. (2019). Laik siyasetin Türkiye’de çok partili siyasal hayata etkisi (1945-1971). Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.