L7 tipi elektrikli bir aracın yüksek şasili olarak tasarım, alternatif malzeme ve birleştirme teknikleri i̇le prototip üretimi

Thumbnail Image

Date

2020-08-27

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Günümüz dünyasında elektrikli araçlara olan ilgi ve talep oldukça artmıştır. Şehir içi lojistik sektöründe L kategori araçlara olan ilgi artmıştır. Bu çalışmada şehir içi lojistik sektöründe kullanılmak üzere tasarlanan elektrikli aracın şasi tasarım ve analizlerine yer verilmiştir. Ayrıca dayanım, korozyon ve hafiflik gibi nedenlerden dolayı termoplastik kompozit salıncak kolu tasarımı yapılmıştır. Salıncak kolu tasarımındaki parametreleri belirlemek için simülasyon programları yardımıyla kaza senaryosu oluşturulmuştur. Salıncak koluna gelen yükler doğrultusunda tasarım yapılmış ve yapılan tasarım CAE programı vasıtasıyla incelenmiştir. İncelemelerde farklı malzemeler ve katman sayılarının etkisine bakılmıştır.
Interest and demand for electric vehicles has increased rapidly in the today’s World. Especially Interest in L category type approval electric vehicles has increased for lastmile and city logistics. The chassis design and analysis of electric vehicle which is designed to be driven in the last-mile delivery and city logistics, are given in this study. In addition, thermoplastic composite swing arm has been design for reasons such as strength, lightness and to prevent corrosion. An accident scenario was created with the help of simulation programs to determine the parameters in the swing arm design. Design was made considering the loads on the swing arm and this design was examined through the CAE program. The effects of different materials and number of layers were examined in the field and results.

Description

Keywords

Salıncak kolu, Elektrikli kamyonet, Şasi, Termoplastik kompozit malzemeler, Suspansion arm, Electric truck, Chassis, Thermoplastic composite materials

Citation

Ceyhan, M. B. (2020). L7 tipi elektrikli bir aracın yüksek şasili olarak tasarım, alternatif malzeme ve birleştirme teknikleri ile prototip üretimi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üni̇versi̇tesi̇ Fen Bi̇li̇mleri̇ Ensti̇tüsü.