Mandibular osteoma in a brown bear (ursus arctos)

Loading...
Thumbnail Image

Date

2017-12-15

Authors

Aytuğ, Nilüfer

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

A 21-year old, 150-kg male Brown bear, kept in Karacabey Bear Sanctuary in Bursa, Turkey, (Ursus Arctos) with an osteoma of the left mandible is presented. A large mass, causing significant facial asymmetry, on the mandible was detected. On palpation, the mandibular mass was very firm and immobile. Macroscopically the mass was non-hyperemic, spherical and smoothly contoured, whitish colored, hard and was 9 cm in diameter and covered by gingival mucosa. Microscopically, the tumoral mass on the mandible was covered with a layer of keratinized squamous epithelium. In deeper layers, bony islands of various shape and size were encountered. Some of them were compact, while some of them were trabecular. No mitotic figures were observed. The clinical and pathological findings were found compatible with osteoma.
Bu çalışmada, Bursa'nın Karacabey Ayı Koruma Barınağında bulunan 21 yaşındaki 150 kg ağırlığında erkek bir kahverengi ayıda (Ursus Arctos), sol mandibulada bulunan osteoma tümörü tanımlanmıştır. Mandibulada belirgin yüz asimetrisine neden olan kitle palpasyonda, sert ve hareketsizdi. Makroskopik olarak kitle hiperemik olmayan, küresel ve düzgün şekilli, beyazımsı renkli, sert ve 9 cm çapındaydı ve diş eti mukozası ile örtülmüştü. Mikroskobik olarak, mandibuladaki tümöral kitle, keratinize skuamöz epitel tabakası ile kaplıydı. Epitel tabakasının altında, çeşitli şekil ve büyüklükteki kemik doku adalarına rastlandı. Kemik dokunun kompakt ve trabeküler yapıdan oluştuğu görüldü. Alanda herhangi mitotik figürlere rastlanmadı. Yapılan klinik ve patolojik bulgular osteomayla uyumlu bulundu.

Description

Keywords

Brown bear, Kahverengi ayı, Mandible, Osteoma, Pathology, Ursus arctos, Mandibula, Osteoma, Patoloji, Ursus arctos

Citation

Özyiğit, M. Ö. vd. (2017). "Mandibular osteoma in a brown bear (ursus arctos)". Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi, 36(1-2), 37-39.