Gıdalarda patojen kontrolünde bakteriyofaj kullanımı

Loading...
Thumbnail Image

Date

2012-09-30

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bakteriyofajlar, yalnız bakteri hücrelerini enfekte eden ve parçalayan viruslardır. Günümüzde bakteriyofajların potansiyel uygulamaları arasında, antibiyotiklere alternatif olarak hayvan sağlığında terapotik amaçlı kullanımları ile gıda zinciri boyunca patojen bakterilerin tespitinde ve gıda biyopreservasyonunda kullanımları yer almaktadır. Son yıllarda ise gıda katkı maddesi olarak kullanımlarının onaylanması, yenilebilir viruslar hakkında yapılan çalışmaların artmasına neden olmuştur. Bu makalede, gıda kaynaklı patojenlerden Escherichia coli O157:H7, Salmonella, Campylobacter jejuni, Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus ve Enterobacter sakazakii’nin kontrolünde bakteriyofajların kullanım olanakları ile ilgili yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verilmiştir.
Bacteriophages are viruses, which only infect and lyse bacterial cells. Today, within the potential applications for bacteriophages are: their use as therapeutic agents, alternative to antibiotics, in sustaining animal health; their use as biopreservation applications and for pathogen reduction in the food chain. Also, their recent approval in use as food additives has caused an increase in research on these edible viruses. In this article, studies on the control of foodborne pathogens namely, Escherichia coli O157:H7, Salmonella, Campylobacter jejuni, Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus ve Enterobacter sakazakii, by the use of bacteriophages, have been reviewed.

Description

Keywords

Bakteriyofaj, Bacteriophage, Kontrol, Patojen, Gıda, Control, Pathogen, Food

Citation

Temelli, S. ve Çetin, E. (2012). "Gıdalarda patojen kontrolünde bakteriyofaj kullanımı". Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi, 30(2), 45-52.